Președinția, Prefectura și Inspectoratul de Stat în Construcții nu au putut să învingă alianța dintre primarii Gabriel Mutu, Ciprian Ciucu și un dezvoltator imobiliar. Un bloc mai mare cu două etaje decât spune legea va permite unui lunetist să vadă în curtea Palatului Cotroceni și nimeni nu poate să facă nimic.

bloc controceni

Liberalul Ciprian Ciucu continuă munca primarului social democrat Gabriel Mutu

Alegerile locale din 2020 au trecut repede, iar locuitorii Sectorului 6 au răsuflat ușurați că administrația Mutu pleacă acasă. Noul primar, Ciprian Ciucu făcea parte din elita reformistă a PNL-ului. Fusese crescut de Monica Macovei în formațiunea ei politică efemeră, M10. Noul primar asociat într-un ONG cu fostul ministru USR, Cristian Ginea așa că toată lumea se aștepta ca avalanșa de construcții care fentează legea să se oprească.

În ultimele sale luni de guvernare locală, fostul primar Gabriel Mutu a evitat o cerere de autorizație de construire deși presa a vorbit pe larg despre felul în care a administrat urbanistic Sectorul 6. Urban Imob Invest SRL depusese pe 09 aprilie 2020 cererea pentru o autorizație care să-i dea voie să ridice un bloc de șase etaje pe Bulevardul Geniului.

Mutu nu a semnat actele. Cu toate acestea, spre surprinderea tuturor, după alegeri, administrația Ciucu emite Autorizația de Construire 87/28.04.2021.

Ciprian Ciucu autorizație

ISC observă ilegalitățile și cere anularea autorizației lui Ciprian Ciucu

În ianuarie 2022, Inspectoratul de Stat în Construcții  descindea la edificiul autorizat de Ciucu și emitea trei procese verbale 893,894 și 895/20.02.2021. În aceiași zi, ISC solicita Prefectului Capitalei anularea autorizației de construire.

Ciucu apără clădirea cu șase etaje cu devotamentul unui avocat stagiar. Mai multe adrese transmise la ISC la începutul anului 2022 argumentează cât de legal a apărut în mijlocul Bucureștiului un bloc ce are două etaje în plus și se poate lăbărța legal la intersecția a două străzi.

În același timp în care primarul Ciprian Ciucu se certa prin adrese cu Inspectoratul de Stat în Construcții, în joc intrau și alte instituții.

Activitatea Preșidenției incomodată de blocul mărit cu două etaje

Administrația Prezidențială considera că „Prin raportarea la amplasamentul construcției și la înălțimea imobilului (…) structurile de securitate ale Administrației Prezidențiale apreciază că sunt generate riscuri de securitate considerabile la adresa securității Complexului Palat Cotroceni care pot afecta semnificativ activitățile oficiale ale Administrației Prezidențiale” se arată într-un document transmis către Primăria Sectorului 6.

Serviciul de Pază și Protecție sesizase ISC din decembrie 2021 cu privire la clădirea aprobată de Ciucu. Această autorizație a fost emisă de Primăria Sector 6 în lipsa avizului Serviciului de Protecție și Pază, aviz absolut necesar dată fiind amplasarea viitorului imobil în imediata proximitate atât a unui obiectiv a cărui securitate este asigurată de către instituția noastră, respectiv Palatul Cotroceni” se arată în documentul transmis de SPP instanței.

La rândul său Serviciul de Telecomunicații Speciale a făcut adresă de intervenție în acest caz. Cu toate astea dezvoltatorii imobiliari și primarul Ciucu s-au luptat de la egal la egal cu „Statul Paralel”.

Ciprian Ciucu adresă Klaus

Prefectura cere anularea autorizației de construire emisă de Ciucu

Prefectura București chema la rândul său în judecată Consiliul Local al Sectorului 6 pentru a anula autorizația de construire. Concluzia reprezentantului Guvernului în teritoriu este simplă și clară după cum se vede din cererea transmisă instanței de judecată „Autorizația de Construire nr. 87/28.04.2021 a fost emisă în baza Certificatului de Urbanism nr. 115/15G/21.02.2019 emis cu încălcarea prevederilor legale”.

În rezumat clădirea avea un coeficient de utilizare a teritoriului (CUT) mai mare și o înălțime mai mare. Exact ceea ce promisese Ciucu să nu se mai întâmple, exact asta autorizase. Cu susținerea primăriei, dezvoltatorul a reușit să respingă primul atac judecătoresc în instanță. Până atunci, blocul este aproape gata și riscăm să avem un nou caz Cathedral Plaza.

Miză de milioane de euro pentru clădirea autorizată de Ciprian Ciucu

Pentru a exemplifica, CUT-ul a fost mărit cu 0,5. Terenul are 1200 mp. Adică această operațiune oferea posibilitatea construirii a 600 mp. La un preț mediu de 1700 de euro/mp adaugă o valoare de un milion de euro clădirii.

Ilegalitățile era evidențiate și în adresa ISC din 20 ianuarie 2021 prin care sesizaseră Instituția Prefectului. „Contrar reglementărilor și prevederilor legale în vigoare, au fost majorați indicatorii urbanistici stabiliți prin PUZ Coordonator Sector 6 de la CUT = 2,5 și Rh = P+4 la CUT = 3 și Rh = Ds+P+6e” se arată în documentul ISC. Practic, în afară de două etaje, blocul primea și un demisol.

Numai spațiul comercial de la parter este acum scos la vânzare cu 650.000 de euro. Un apartament de trei camere costă 330.000 de euro.

pret apartament

Dezvoltator cu un angajat și cheltuieli de 30.000 de euro

Firma care a reușit să construiască un bloc peste drum de Palatul Cotroceni se numește Urban Imob Invest SRL. Compania are un singur angajat. În 2020 veniturile totale ale firmei erau de 2645 de lei, iar în 2021 au scăzut la 1500 de lei.

Deși se presupune că în această perioadă compania a construit un bloc, în 2021 și 2022 Urban Imob Invest a cheltuit sub 30.000 de euro. În acești doi ani firma s-a îndatorat de la 2,7 milioane de lei la 7,8 milioane de lei. Activele au crescut de la 2,4 milioane de lei la 5,9 milioane de lei. Practic, datoria este mai mare decât activele și din puținele date este greu să spunem unde s-a dus diferența de bani. 

Blocul este aproape în faza de finalizare. Un singur apartament peste drum de Președinție poate să coste și 330.000 de euro. De zece ori mai mult ca toate cheltuielile firmei din 2020 și 2021.

bilant premium imob

Patroni anonimi între blocurile gri din Militari

Compania căreia Primăria Sectorului 6 i-a permis să ridice un bloc fără avize are trei patroni. Valentin Nicolae Iancu, Alexandru Predescu și Marian Predescu dețin toate părțile sociale ale Urban Imob Invest SRL.

Primul locuiește într-unul dintre blocurile gri din marginea Sectorului 6. Deși firma sa construiește, cel puțin în acte, un imobil de lux în Controceni, patronul stă într-un turn de zece etaje. Blocul este marcat cu graffitti pe care oamenii primarului Ciucu au uitat să le șteargă. Promiseseră în campania electorală.

Ceilalți doi dezvoltatori imobiliari locuiesc la fostul hotel al fraților Negoiță: primarul și dezvoltatorul imobiliar.

Nicolau mai este asociat și la firma Premium Imob Concept. SRL-ul a primit în 2018, de la Primăria Sectorului 6 o autorizație de construire pe strada Nicodim, la numărul 19. Aceiași firmă a mai primit în 2017 autorizație pentru un teren în Sectorul 1, pe strada Gh. Ionescu Sistești. Nici cifrele acestei companii nu par a arăta ca ale unei firme care excelează.  

Join the Conversation

1 Comment

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *