Compania Națională de Investiții a deschis licitația pentru un contract privind reabilitarea, modernizarea și extinderea Spitalului de Psihiatrie din Cavnic. Valoarea investiției se ridică la peste 4,5 milioane de euro.
Spitalul de Psihiatrie Cavnic a fost ridicat în anul 1979 cu destinația de cămin de nefamiliști. Este construit într-o singură clădire, într-o zonă liniștită, cu priveliște spre munte. De la începutul anului 1980, a fost dat în folosință sub denumirea de Spitalul de Întreprindere Cavnic, în perioada când mineritul era principalul sector de activitate, unde lucrau mii de oameni. Ca urmare a numărului mare de pacienți cu boli psihice, s-au făcut demersuri la Ministerul Sănătății, solicitându-se transformarea în Spital de Psihiatrie Cavnic, în noiembrie 2004, fiind singurul spital de psihiatrie din județ pe un segment deficitar în județul Maramureș, unde nivelul îmbolnăvirilor psihiatrice este mai mare decât media pe ţară, din cauza condițiilor specifice precum: obiceiurile nutriționale, condițiile socio-conomice, respectiv desființarea sectorului minier, ceea ce a dus la o creștere a șomajului în rândul populației cu vârsta cuprinsă între 30 – 50 de ani. Aceasta a făcut ca unul din patru indivizi să sufere de o boală psihiatrică, cea mai frecventă fiind depresia.
La momentul actual, Spitalul de Psihiatrie din Cavnic are 59 de paturi la secția de psihiatrie, 21 paturi la compartimentul de medicină internă și 10 paturi la compartimentul de îngrijiri paleative. În cadrul proiectului se au în vedere: executarea lucrărilor de reabilitare totală a spitalului, dotarea spitalului cu ascensoare noi, mobilier și aparatură medicală, modernizarea rețelelor de distribuție a utilităților și extinderea clădirii cu încă un etaj. În urma extinderii, la noul etaj va fi mutată secția îngrijiri paleative, care acum are 10 paturi contractate cu CAS și urmează să fie extinsă la 28 de paturi. Cele 18 paturi suplimentare vor funcționa în regim privat, necontractate cu CAS, ceea ce înseamnă că beneficiarii vor plăti integral costurile spitalizării. Se va realiza un lift pentru persoane și un lift alimentar. Pentru economia resurselor energetice se vor monta 12 panouri solare pentru obținerea apei calde menajere și 70 de panouri fotovoltaice pentru producerea curentului electric, precum și 15 pompe de căldură aer-aer de 12000 BTU pe bucată pentru încălzirea spitalului pe timp de iarnă.
Valoarea totală a investiției este de 22,6 milioane de lei, cu TVA, adică 4,6 milioane de euro. Finanțarea proiectului se va realiza din bani alocați de la bugetul statului prin Ministerul Dezvoltării.