SRI

România, victimă colaterală în războiul informatic mondial. Serviciu Român de Informații a cumpărat o „armă” cibernetică pe care hackerii au furat-o câteva zile mai târziu. Practic, instrumentul achiziționat de spionii noștri a devenit inutil. Furtul s-a produs în urma celui mai mare atac informatic petrecut în lume. Specialiștii suspectează Rusia pentru acest incident.

SRI și-a luat licență pentru a rezista atacurilor informatice

Pe 3 decembrie 2020 Institutul pentru Tehnologii Avansate semna contractul nr. 281487 cu Logic Computer SRL. Valoarea contractului era de 388.883 lei. Banii reprezentau licența pentru un an de zile la soluția FireEye de detecție a atacurilor de tip ATP (Advanced Persistent Threat).

Acest tip de atacuri sunt în general coordonate de guverne și urmăresc câștigarea controlului asupra unor rețele de calculatoare ale altor state sau corporații importante.

fireEye SRI

Producătorii softului SRI au fost victimele hackerilor

BBC anunța pe 9 decembrie că firma FireEye din Statele Unite a fost victima unui atac informatic de proporții. Președintele FireEye, Kevin Mandia a anunțat că hackerii, cel mai probabil sponsorizați de un guvern străin, au furat instrumentele folosite de firmă pentru a testa securitatea clienților.

„Au folosit o combinație nouă de tehnici care nu a mai fost văzută de noi sau de partenerii noștri” a spus Kevin Mandia referindu-se la atacatori.

„Dacă este spionaj cibernetic, atunci este una dintre cele mai eficiente campanii de spionaj pe care le-am văzut de ceva vreme”, a spus la rândul său John Hultquist, directorul de analize de informații de la firma atacată de hackeri

Practic, soluțiile software ale companiei au fost furate de atacatori pentru a putea să-și adapteze tehnicile în așa fel în cât să nu fie detectați în viitor de cei care utilizează astfel de soluții.

Un fost ofițer și un apropiat al lui Obama conduc FireEye

Kevin Mandia, președintele companiei este un fost ofițer al Forțelor Aeriene Americane. Președintele Consiliului de Administrație al FireEye este Enrique Salem, un apropiat al fostului președinte american Barak Obama.

Compania fondată în 2004 oferă servicii guvernelor și corporațiilor. Printre clienții FireEye se numără și multe servicii de informații din Statele Unite și Europa. În acest moment, toate instrumentele dezvoltate de companie sunt compromise.

Acțiunile FireEye au scăzut cu 8% după ce atacul a fost anunțat public. FBI investighează incidentul și Rusia este pe buzele tuturor ca prim suspect.

Logic Computer, campioni ai licitațiilor

Firma care a intermediat relația contractuală între institutul SRI și americanii de la FireEye este cunoscută pe piața achizițiilor publice. În iulie, compania a participat la licitația pentru contractul de 147 de milioane de lei lansat de Ministerul Apărării.

În octombrie, numele firmei apare în licitația Serviciului de Telecomunicații Speciale. STS voia să cheltuie 30 de milioane de lei pe securitate cibernetică.

În 2015, Logic Computer a câștigat o licitație organizată de Serviciul Român de Informații în asociere cu Logika IT Solutions, o firmă în care 10% erau deținute de fata generalului SRI Dumitru Zamfir. În octombrie 2020, firma a câștigat un contract de aproape 20 de milioane de lei cu Ministerul Finanțelor Publice.

Compania este controlată de Laurențiu Dumitrache – 50% și Constantin Nica – 50%. Logic Computer a avut  în 2019 o cifră de afaceri de 56 milioane de lei, aproape egală cu cea din 2018.

Join the Conversation

2 Comments

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *