În ultima perioadă prețurile biletelor de avion din România au luat-o razna. Concomitent am văzut multe contracte publice pentru bilete de călătorie cu avionul. Am încercat să vedem care este dimensiunea turismului de stat în România.
O sută douăzeci de milioane de lei este valoarea totală a biletelor de zbor contractate de bugetarii din România de la începutul anului și până în prezent. Această valoare reprezintă acordurile cadru operate numai în primele șapte luni ale anului. Alte zeci de acorduri cadru sunt valabile de anul trecut sau din 2021, iar sute de bilete sunt comandate în afara sistemului public de achiziții.
Anunțuri referitoare la 80 de contracte de achiziție a unor bilete de avion au fost publicate în sistemul public de achiziții. Majoritatea sunt acorduri cadru care se întind pe mai mulți ani, dar valoarea acestora este fabuloasă. În unele cazuri se poate înțelege logica. Este și cazul Inspectoratului General al Poliției Române care a semnat contracte în valoare de 22 de milioane de lei. Marea majoritate a sumei este alocată curselor necesare extrădărilor internaționale. Cu toate acestea, polițiștii s-au înghesuit să participe și la mai multe conferințe care au scos alți bani din bugetul instituției.
Bilete de avion în valoare de 10 milioane de lei cumpărate de către bugetari
Camera deputaților a cumpărat în 2023 bilete de avion de 10 milioane de lei. Acestea sunt numai o parte din călătoriile deputaților. Cel puțin tot atâția bani au fost decontați pentru biletele pe care parlamentarii le-au cumpărat direct de la operatori.
Angajații Nuclearelectrica au motivat contractul de 4,5 milioane de lei cu necesitatea de a participa la conferințe și comunicări științifice pentru a asigura securitatea reactoarelor de la Cernavodă. Autoritatea de Reglementare în Comunicații este posesoarea unui acord cadru de 12 milioane de lei deși instituția nu gestionează extrădările așa cum este cazul poliției.
Spionii de la Ministerul de Interne au comandat bilete de avion la Bruxelles în valoare de 3,8 milioane de lei în următorii trei ani de zile. Alte 4,1 milioane de lei au fost rezervate altor destinații în care trebuie să zboare angajații Direcției Generale de Protecție Internă.
Instituțiile de învățământ de stat au și ele acorduri cadru cu valori mari pentru bilete de avion. Universitatea Dunărea de Jos din Galați, Universitatea de Medicină și farmacie din Cluj sau Universitatea Transilvania din Brașov sunt pe lista instituțiilor care au făcut alocări bugetare mari pentru zboruri interne și internaționale. Universitatea de Vest din Timișoara are un acord de 3 milioane de lei. Profesorii pot să zboare de 4000 de ori dus și întors de acești bani conform acordului cadru.
300 de bilete de avion rezervate pentru bugetarii din Arad
Nici angajații primăriilor nu s-au lăsat mai prejos. Bugetarii de la Arad au rezervat 300 de zboruri interne și 65 externe. Mult mai chibzuiți au fost angajații Primăriei București care au luat bilete de zbor de numai 37.000 de lei.
Aproape toate instituțiile publice s-au înghesuit să facă acorduri cadru pentru a-și asigura excursii în străinătate. Unele sunt justificate, la altele trebuie să te gândești de două ori înainte să identifici o necesitate. Institutul Național de Statistică apare cu un contract de 300 de lei. Administrația Națională a Penitenciarelor are, la rândul său un contract de 111 mii de lei pentru bilete de zbor. Ultimul drum făcut în baza acestui contract a fost la Varșovia.
O excursie de 7 persoane a costat 16.000 lei!
Pe lista autorităților publice care au făcut acorduri pentru bilete de avion se regăsesc nume necunoscute publicului larg. Agenția pentru Cooperare Internațională pentru Dezvoltare este o instituție care are o activitate atât de discretă încât puțini știu de existența ei. Este o structură din subordinea Ministerului Afacerilor Externe și are aparent cele mai mari prețuri în acordul cadru. Un bilet până la Chișinău a costat 1500 de lei pentru o singură persoană. De departe, excursia angajaților Agenției de Cooperare Internațională pentru Dezvoltare în Muntenegru bate toate recordurile. Pentru 7 persoane care s-au dus pe banii statului în fosta regiune din Iugoslavia a costat 16.000 de lei, mai exact 473 de euro pentru fiecare bilet de avion.
Organism intermediar regional pentru Programe europene capital uman Regiunea Bucuresti-Ilfov este o altă instituție puțin cunoscută. Bugetarii de aici au parafat un contract de o jumătate de milion de lei pentru bilete de avion.
Lista poate să continue cu mai multe federații sportive care s-au înghesuit la rândul lor să facă diferite acorduri cadru pentru bilete de avion. Ministerul Apărării și alte instituții publice completează tabloul celor 120 de milioane de lei cheltuite pentru bilete de avion.
Leave a comment