Lucrări de execuție pentru realizarea obiectivului de investiții de consolidare a turn ului metalic de comunicaţii 120 m înălţime, amplasat la sediul IGPR din Şos. Ştefan cel Mare. Soțul unei angajate de la Ministerul Culturii va consolida turnul pentru generoasa sumă de 1.5 milioane de lei fără TVA.
Soția este funcționar public, soțul face afaceri cu statul
Firma care se va ocupa de reabilitarea turnului se numește Romtam Construct SRL. Societatea este administrată de omul de afaceri Florin Tămîrși. Acesta este soțul doamnei Tămîrși Lăcrămioara, care are funcţia de Auditor la Ministerul Culturii.
Firma de la parterul unui bloc din sectorul 1 al capitalei se ocupă cu lucrări de construcții a clădirilor rezidențiale și nerezidențiale. Aceștia au un profit de peste 2 milioane de lei raportat în anul 2022.
Societatea este o abonată la banii publici, având peste 100 de licitații câștigate. Firma condusă de afaceristul Florin Tămîrși are încheiate contracte cu importante companii de stat cum ar fi Electrocentrale București SA, Complexul Energetic Oltenia, CET Govora și Regia Autonomă Monetăria Statului.
Peste 360 de mii de euro vor intra în conturile firmei conduse de familia Tămîrși după recondiționarea turnului din Stefan cel Mare.
Stâlpul de 120 de metri este înclinat mai mult decât limita admisă
Prin derularea contractului se urmărește ca stâlpul înalt de 120 de metri să funcționeze în parametri optimi. Contractul de consolidare vine conform indicațiilor expertizei întocmite de către experții tehnici atestați.
În raportul tehnic este inclusă și „Expertizarea turnului metalic”. Documentația este alcătuită din mai multe măsurători și fotografii care arată că starea turnului de comunicații este una îngrijorătoare, acesta fiind înclinat.
Conform acestuia abaterea turnului vertical este mai mare decât limita admisă. Problema majoră este la înălțimea de 62 de metri, unde materialul este unul casat si greu sudabil fiind foarte ruginit.
O problemă majoră o prezintă și greutatea fundației existentă în raport cu forța de întindere dezvoltată de la baza turnului către vant. Astfel impunîndu-se consolidarea fundației, subteran și suprateran, astfel încât să nu mai existe pericolul de corodare a buloanelor de ancorare
Durata maximă de execuție va fi de 180 de zile calendaristice și vor trebui respectate cu strictețe toate soluțiile tehnice care au fost cuprinse în expertiza tehnică.