Transelectrica șochează din nou. O protejată a PSD a fost recompensată de conducerea liberală cu un salariu la care numai puțini oameni pot să viseze. Femeia este juristă și a fost protagonista unui concurs la care a participat singură. A câștigat un salariu imens la care se adaugă un spor de 75% care aproape îi dublează veniturile.
Istoria unui concurs cu un singur participant
Pe 5 august 2021 România câștigase lupta cu pandemia conform anunțurilor repetate ale lui Klaus Iohannis. Țara petrecea la Loft, aeroporturile erau pline, iar Florin Cîțu pregătea alegerile interne din cadrul PNL. Conducerea Transelectrica fusese schimbată cu niște interimari, iar doamna Alina Elena Filipoiu depunea intern cererea de aplicație nr. 33705/2021. Ea se înscria la concursul pentru ocuparea funcției de director juridic al companiei de transport a energiei electrice.
Până pe 23 august nimeni nu a mai dorit să intre în cursă. La 77 de ani de la lovitura de stat care a adus comunismul, într-un birou din București avea loc un interviu anost. Alina Elena Filipoiu era singurul participant, iar comisia de concurs i-a acordat nota 9,16. A fost declarată imediat câștigătoare și a devenit șefa Direcției Juridice, Contencios și Resurse Umane din cadrul Transelectrica.
Salariu de 37.348 pentru jurista stagiară de la Transelectrica
În urma interviului doamna Filipoiu a primit un post remunerat cu o sumă colosală. Salariul brut este de 21.342 lei (16,5 salarii minime pe economie). Remunerația este corespunzătoare clasei 9c din grila de salarizare. La acest salariu brut se adaugă un spor de 75%.
Practic, salariul noului director juridic al Transelectrica ajunge la fabuloasa sumă de 37.348,5 lei (29 de salarii minime pe economie). Femeia urmează să câștige într-o lună cât majoritatea românilor în doi ani de zile.
Banii fac parte din cheltuielile Transelectrica și aceste cheltuieli fac parte din facturile pe care toată lumea le achită furnizorilor de electricitate. In extenso, noi toți plătim salariul colosal al doamnei Filipoiu.
Interviu anost, răspunsuri de jurist stagiar
Interviul organizat cu un singur candidat a fost presărat de momente comice și răspunsuri dubioase. Prima întrebare a semănat cu replicile din seria de filme „Brigada Diverse la munte și la mare”. Candidata a fost întrebată de ce a optat pentru această poziție și a răspuns suav: „reprezintă o provocare profesională”.
În mod evident postul reprezenta o provocare. Alina Elena Filipoiu este consilier juridic, iar o funcție de șef al departamentului juridic din cea mai mare companie de stat este clar o provocare. Ea a spus că personalul nu este implicat în programe de formare profesională. Răspunsul este greșit. În 2021 Transelectrica avea prevăzute achiziții de un milion de lei pentru cursuri de formare profesională.
Stagiară sau suspendată
Referitor la statutul ei există mai multe opinii. Ziarul Curentul considera că este jurist suspendat. Transelectrica nu a dorit să facă niciun fel de comentariu. Orice ar reprezenta litera „S” ea naște controverse.
Dacă este stagiară se ridică semne de întrebare cu privire la capacitatea profesională, dacă este suspendată nu poate reprezenta Transelectrica în instanță.
A lăudat conducerea Transelectrica la interviu
Candidata a spus comisiei de evaluare că „mulți colegi nu au cunoștințe referitoare la prevederile OUG 109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice motiv pentru care aceasta nu este pusă în aplicare”. Răspunsul este hilar. Conducerea numită după un proces de selecție legal tocmai fusese demisă de guvernul Cîțu și în locul ei ajunseseră niște cetățeni numiți politic.
Pe aceșia, jurista stagiară îi ridica în slăvi: „cred că actuala conducere are deschidere spre optimizarea proceselor cu privire la guvernanța corporativă” spunea ea într-un răspuns care se dorea să arate cunoștințele în domeniul juridic.
Nu a știut ce înseamnă „termen investițional”
A cincea întrebare a comisiei de evaluare a fost: Ce reprezintă un termen investițional? Răspunsul candidatei a fost: „Termenul investițional reprezintă termenul debitului, conform Legii 554/2004”.
Am deschis actul normativ menționat de jurista stagiară și am căutat cuvântul „debit”. Acesta nu există în Legea 554/2004. Oricum, legea se ocupă de contenciosul administrativ. Are legătură cu persoanele vătămate de autorități publice.
Trecut siropos pentru Alina Elena Filipoiu fostă Teodoru
Noua stipendiară a Transelectrica are un trecut sinuos și siropos. Ea a intrat în atenția publicului atunci când presa a vorbit despre faptul că fostul director al Transelectrica, Dănuț Carașol și-a falsificat diploma de studii superioare. Atunci femeia era prezentată drept o protejată a șefului de cabinet al Guvernului Dăncilă, Costin Mihalache.
Aceste relații au făcut ca tânăra Teodoru (actualmente Filipoiu) să lucreze la Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere, să facă parte din Consiliul de Administrație al CFR și să fie numită, sub guvernarea PSD în directoratul Transelectrica.