Valeriu Jucan a ocupat fără drept o casă și nu a plătit chiria. „Stăpânul” delictului de opinie are datorii la stat pentru chiria din casa de protocol. A primit locuință de serviciu când era funcționăraș la Ministerul Culturii în București. Nu a plătit chiria, întreținerea și utilitățile. Pentru a scăpa de datorii s-a judecat ani de zile cu Regia Autonomă „Administrarea Patrimoniului Protocolului de Stat”. Cât a ocupat locuința legal, statul i-a plătit chiria. Cât a stat ilegal, deontologul Valentin Jucan nu a mai plătit nimic și a ajuns la datorii uriașe către stat.
Valentin Jucan – student la Cluj, birocrat la București
Noul „cenzor” al libertății de exprimare a avut un parcurs profesional sinuos. Valeriu Jucan este violoncelist licențiat, iar în timpul facultății a fost DJ la un radio din Cluj. Cu un an înainte de absolvire s-a sucit radical și a devenit consilier al Prefectului din orașul care a dat țării escrocheria „Caritas”.
Concomitent, Jucan a schimbat radical meseria și s-a înscris, în 2004 la un master în drept la Universtitatea Babeș-Bolyai din Cluj. După un an de studii masterale a devenit colaborator al Senatului la Biroul Permanent, iar apoi (februarie 2007 – septembrie 2009) consultant parlamentar la Direcția de Afaceri Europene a Senatului.
Practic, conform CV-ului oficial, din iulie 2005 până în iulie 2006, Jucan a avut viață grea: era student la Cluj și bugetar la București. Nu știm care era forma de învățământ urmată de Jucan și nici programul de la Senat, dar cu siguranță există suspiciuni rezonabile că una dintre activități era grav afectată de cealaltă.
Casă de la stat pentru Valentin Jucan
Pentru câteva luni în 2008, actualul vice-președinte al CNA a fost consilier al ministrului Culturii, iar pentru alte două luni în 2009 a fost director de cabinet la Ministerul Mediului. Ambele calități se desfășurau în paralele cu funcția de la Senat. Nu discutăm acum competența violoncelistului specializat în drept și diferențele dinte Cultură și Mediu.
În această perioadă, RA-APPS a decis să-i acorde tânărului pluri-specializat o locuință de protocol din fondul destinat ambasadelor și demnitarilor. Nu știm exact momentul la care Valentin Jucan a intrat în locuința acordată cu o chirie modică de stat. Cu certitudine știm că în noiembrie 2008 el nu a mai plătit chirie. Povestea felului în care Jucan a ajuns să beneficieze de locuință de la stat a este fabulos.
„Locuința unde stăteam cu chirie a fost spartă. Am rămas pur și simplu în stradă” a rememorat pentru noi Valentin Jucan. „Am primit ajutorul celor de la Ministerul Culturii. Mi-au spus că eu puteam să cer încă de la început, dar neștiind am stat în chirie. Era dreptul legal de care eu habar nu aveam(…) Secretarul general mi-a spus că poate să mă ajute în felul ăsta” povestește oficialul de la Consiliul Național al Audiovizualului cum a ajuns să primească o casă de la stat pe Bulevardul Dacia, într-o zonă ultra-centrală din București.
Statul plătea chiria pentru Valentin Jucan
În decembrie 2009, RA-APPS solicita daune de la Jucan. În iunie 2011 judecătorii stabileau că acesta avea de plată o sumă uriașă pentru acele vremuri. „Obliga pârâtul sa plateasca reclamantei suma totala de 179.979,89 lei, reprezentând contravaloare chirie, amortizari dotari, cote de întretinere, penalitati conventionale de întârziere si dobânda legala aferenta.” se arată în încheierea pronunțată de judecătorii de la Sectorul 2.
Oficialul CNA susține că el a plătit în jur de 11.000 de euro în urma proceselor cu RA-APPS. Suma este diferită de datele existente la instanță. La cursul din acel an, datoria lui Jucan ar fi fost de peste 40.000 de euro. El nu-și mai amintește cât era chiria pe care o plătea la stat pentru că tot statul achita cazarea consilierului ministerial.
„Chiria atunci… nu îmi mai amintesc, pentru că procedura era că factura eu o aduceam la instituție. Instituția era cea care plătea. Nu eram eu cel care plătea și … ulterior decontam. Instituția plătea!” spune Valentin Jucan cu seninătate ca și când este normal ca statul să achite cazarea tuturor funcționarilor.
S-a înțeles cu „doamna” să ocupe ilegal casa RA-APPS
După ce nu a mai fost consilier ministerial, Valentin Jucan nu a mai avut drept să ocupe o casă de protocol. În aceste condiții, el susține că s-a înțeles verbal cu o doamnă care administra patrimoniul să continue să locuiască în imobilul RA-APPS.
„După ce eu am încheiat mandatul la Ministerul Culturii, exact din același motiv, mă trezesc că: unde să mă duc? (…) Doamna care era atunci responsabilă de patrimoniu, mi-a mai îngăduit, dar a fost pe vorbe, mai rămâi puțin… conform legii eu mai aveam voie să mai stau o lună (…) eu am stat peste acea lună, am stat cinci sau șase luni pentru care am plătit cu vârf și îndesat” ne-a declarat Valentin Jucan.
Perioada de cinci – șase luni invocată de demnitar nu se regăsește în documente. Instanța consemnează că el a ocupat ilegal casa de protocol din februarie 2009 până în mai 2010, adică un an și trei luni.
Alt proces, altă sumă de plată
În 2012, un alt proces, alte cheltuieli neachitate. În iulie 2012, RA-APPS cere alți bani de la Jucan. În 2015 judecătorii îl consideră bun de plată. „Obliga pârâtul sa plateasca reclamantului suma de 82.022,72 lei compusa din suma de 769,95 lei reprezentând energie electrica, suma de 2.467,81 lei reprezentând penalitati de întârziere calculate de la 28.02.2010 pâna la 30.09.2014 pentru chiria aferenta lunii noiembrie 2008, suma de 69.055,33 lei reprezentând dobânda legala calculata de la data de 28.02.2010 pâna la 30.09.2014 pentru contravaloarea lipsei de folosinta pentru intervalul februarie 2009 – mai 2010, suma de 4.058,29 lei reprezentând penalitati de întârziere calculate de la 28.02.2010 la 30.09.2014 pentru cote întretinere decembrie 2008, suma de 5.671,34 lei reprezentând dobânda legala calculata de la 28.02.2010 la 30.09.2014 pentru cote întretinere intervalul ianuarie 2009 – aprilie 2010”
Magistrații de la Tribunalul București resping apelul la procesul de 179.979 lei în 2013, iar cei de la Curtea de Apel resping recursul un an mai târziu, pe 21.10.2014.
14 ani de procese pentru a nu da banii statului
Epopeea chiriei neplătite de vice-președintele CNA, Valentin Jucan continuă și acum. Un dosar pentru pretenții deschis de RA-APPS a fost mutat de la București la Cluj în 2015. În 2019, un executor primește dreptul să-l execute silit pe Jucan, iar în 2020, vice-președintele CNA pierde contestația la executare cu statul.
Cu toate acestea, în august 2024, Jucan contestă din nou dreptul RA-APPS de a recupera sumele uriașe datorate pentru locuința de protocol. Termenul din acest dosar se judecă în luna martie a anului viitor. El susține că ultimul proces este deschis de el pentru a recupera o sumă executată silit de către Regia Autonomă „Administrarea Patrimoniului Protocolului de Stat”
Deși a stat aproape un an de zile pe banii Ministerului Culturii în casa de protocol, Jucan continuă să invoce cele șase luni în care a locuit fără să plătească în același imobil. În realitate peste un an de zile a stat fără drept și fără să plătească
„Pentru cele șase luni de zile cât am stat în plus într-o locuință de serviciu a RA-APPS am plătit 11.200 de euro. Am achitat eșalonat. După ce am terminat această plată, iar dosarul a fost închis, cei de la RAAPPS au mai avut o cheltuială de judecată pe care au uitat să o treacă. Acea cheltuială de judecată au descoperit-o și au vrut să o opereze anul trecut” povestește Valentin Jucan despre afacerea cu locuința de serviciu fără să spună nimic despre datoriile la întreținere sau curent electric.
El spune că ultimul proces este deschis de el pentru a recupera niște bani plătiți în plus. Datoria s-a închis abia la jumătatea anului trecut.
Valentin Jucan – sărac lipit în acte
Procesele cu statul pentru neplata chiriei la locuința de protocol continuă nestingherite de peste un deceniu. În România în care ANAF execută românii de rând pentru câțiva lei, Jucan este păsuit de sistem deși are o datorie colosală pentru o casă de protocol primită în mod incert. Conform declarației de avere, vice-președintele CNA nu are proprietăți.