O companie din Bulgaria cu patronul arestat pentru deturnare de fonduri europene face bani în România. Hidrostroi a intrat în asociere cu o firmă controversată de la noi și a câștigat un contract de 80 de milioane de lei pentru canalizarea unor comune de lângă București. Firma din România tocmai este în mijlocul unui scandal de proporții după ce o canalizare făcută de ea lângă Craiova a fost recepționată deși nu funcționa.
Între firma bulgărească și România există anumite legături care ridică suspiciuni rezonabile. Patronul este vecin la Dubai cu oamenii grupării Mazăre – Schwartenberg. Acest contract reprezintă intrarea pe piața din România a unei companii bulgărești controversate sau reactivarea unei rețele cunoscute pentru afaceri cu statul.
Aproape 80 de milioane de lei urmează să primească asocierea formată din Bugaru Trans și Hidrostroi. Banii sunt necesari pentru realizarea unei canalizări în cinci localități din Ilfov. Firma românească se află în mijlocul unui scandal de proporții după ce un reportaj recorder a scos la iveală o canalizare recepționată și neterminată lângă Craiova.
Aproximativ 80 de milioane de lei pe ruta Mazăre – Schwartenberg
Bulgarii vin în asociere cu scandaluri mult mai exotice. Compania Hidrostroi este deținută de fostul șef al instituției care gestionează drumurile în țara vecină. În martie Veliko Zelev a fost arestat pentru corupție. Reținerea sa a venit la două luni după ce Ministrul de Interne din Bulgaria acuzase firmele lui Zelev că au sustras o treime din asfaltul care trebuia utilizat la construirea unei autostrăzi.
Cazul se află deja în atenția procurorilor europeni conduși de Codruța Koveși, iar implicarea în afacerile din România ar putea să ajute anchetatorii. Presa de peste Dunăre a spus că Zelev a făcut afaceri și cu oligarhul bulgar Delian Pevski sancționat internațional de Statele Unite.
Pevski și Zelev au împreună mai multe apartamente în Dubai. Această situație a fost identificată în cadrul unei investigații jurnalistice internaționale realizată de rețeaua „Organized Crime and Corruption Reporting Project.
Vecini cu cei doi bulgari în Dubai mai sunt și câțiva cetățeni din România cu un trecut spectaculos.
Luiza Elena Tănase este fosta arhitectă a orașului Constanța. Legată ombilical de Radu Mazăre, femeia a intrat în atenția procurorilor DNA pentru complicitate la abuz în serviciu împreună cu Radu Mazăre și Decebal Făgădău.
Vecin cu oligarhii bulgari este și fostul consilier lui Nicolae Ciucă. Generalul Florin Paul a ocupat funcția în timp ce Nicolae Ciucă era ministru al apărării.
Pe lista investigată de jurnaliști este și Dana Bogatu, soția fostului șef al Vămii Constanța. Eugen Bogatu a fost condamnat pentru că l-a ajutat pe Said Baaklini să spele 250 de milioane de dolari. La rândul său, Bogatu este un apropiat al grupării conduse de Radu Mazăre.
Mazăre – Schwartenberg, legături cu Roxana Sfrija
Roxana Sfrija, interfața fugarului Elan Schwartzenberg, se regăsește pe lista de proprietari din Dubai alături de Veliko Zelev, patronul firmei care acum primește bani europeni din România. Sfrija a mai apărut în presă și din cauza legăturilor cu Radu Mazăre, un alt partener al lui Schwartzenberg.
Românii cu trecut dubios nu sunt vecini numai cu patronul firmei care a câștigat un contract de 80 de milioane lângă București. Pe lista proprietăților ascunse din Dubai se regăsește și mama lui Delian Pevski. Acesta a fost sancționat de Statele Unite pentru că a făcut lobby în condiții incerte.
La rândul său, Emilian Schwartzenberg se regăsește pe lista est-europenilor care au plătit firme de lobby de peste ocean. Totodată numele său apare, ca și cel al oligarhului bulgar sancționat de statele unite, pe lista beneficiarilor de firme din paradisuri fiscale în scandalul Panama Papers.
Din sistemul de achiziții se poate observa ca respectivele cele două firme, Bugaru Trans și Hidrostroi sunt declarați câștigătorii licitației. Așa cum se și arată în imaginea reprezentată, suma este la aproape 80 de milioane de lei.