Voluntarii USR s-au trezit cu DNA pe firul unei afaceri în care s-au implicat la Sectorul 1. Concluzia acestei povești este una singură: PSD avea metode mai subtile de volatilizare a banului public în comparație cu USR. Analizăm cazul Primăriei Sectorului 1 care a ajuns pe masa procurorilor DNA. Este vorba de războiul dintre Clotilde Armand și Romprest. Se pare că motivele pentru care franțuzoaica a pus presiune pe firma de salubrizare au tentă penală. O succesiune ciudată de evenimente conduc spre concluzia că anchetatorii au mai mult decât indicii rezonabile că în războiul gunoiului, Clotilde Armand a încălcat legea.
17 decembrie 2020 – Clotilde desemnează ADP să curețe străzile
Clotilde Armand, în calitate de Primar al Sectorului 1 emite Dispoziția nr. 3871/2020 prin care desemnează ADP să curețe străzile. Desemnarea instituției din subordine pentru a aduna gunoaiele era „pe perioada pandemiei”.
Pentru toată lumea era clar că manevra avea loc în contextul războiului dintre Romprest și Clotilde Armand. Un război început din senin și pe care primărița îl ducea cu îndârjire în ciuda faptului că toți cetățenii sufereau că pe străzi gunoiul se aduna în mormane faraonice.
18 decembrie 2020 – Noaptea, ca hoții USR face un caiet de sarcini
Administrația Domeniului Public Sector 1 se conformează Dispoziției 3871/2020 și în noaptea de 17 spre 18 decembrie 2020 specialiștii scriu un caiet de sarcini. Noaptea, ca hoții.
„Administrația Domeniului Public Sector 1 , in calitate de Autoritate Contractanta doreste sa incheie un contract de prestari servicii de salubritate, pentru o cantitate de 1180 mc de deseuri, conform caietului de sarcini anexat” se arată în anunțul publicat în SICAP.
Anunțul este publicat la ora 12:02, iar ofertanții trebuie să răspundă până la 12:32. O jumătate de oră pentru ca firmele să decidă dacă vor să facă afaceri cu Clotilde. Angajații unei firme obscure din Popești Leordeni se află în fața calculatoarelor și dau click pe ofertă.
113,64 lei pentru fiecare metru cub de gunoi colectat din Sectorul 1. Atât a cerut ADP, atât a ofertat și Blue Planet Services. ADP avea timp până pe data de 26 decembrie să răspundă la ofertă.
21 decembrie 2020 – ADP cere altă ofertă și aceiași firmă o depune
Pe 21 decembrie 2020 la ora 14:14 este depusă o altă cerere de ofertă. Firmele interesate aveau timp să răspundă până la ora 16:54. Din nou, oamenii de la Blue Planet Services sunt pe fază și trimit ofertă.
De această dată se licitează un preț de 165,61 lei pentru fiecare metru cub de gunoi din Sectorul 1. Între cele două oferte diferența de preț era de 46%. Practic, a doua ofertă era cu 46% mai mare ca prima.
22 decembrie 2020 – ADP alege rapid oferta cu prețul mai mare
După 17 ore de deliberare ADP decide să accepte oferta care are prețul cel mai mare. Oamenii lui Clotilde au deliberat tot noaptea. De la ora 16:54 a zilei de 21 decembrie și până la ora 09:00 a zilei de 22 decembrie s-a tot deliberat care ofertă să fie mai bună: cea ieftină sau cea scumpă.
Într-un final, după o noapte de gândire, este acceptat contractul cu 165,61 lei la care urma să se adauge și TVA. Nu știm care au fost motivele pentru care în acea noapte s-a luat această decizie.
26 decembrie 2020 – Oferta cu preț mic nu este acceptată și se pierde
Oferta care avea prețul cel mai mic, cea făcută la prima achiziție, nu este acceptată de ADP. Procedura de licitație este anulată. Oricum, la acel moment firma Blue Planet Services deja parafase contract cu oamenii lui Clotilde Armand pentru a ridica gunoiul de pe străzile din Sectorul 1.
Firma a ofertat de fiecare dată prețul solicitat de ADP. Procurorii trebuie să afle motivele pentru care „voluntarii” USR de la Sectorul 1 au decis să majoreze prețul și să aleagă oferta cea mai scumpă.
Șmecheria lui Clotilde Armand în afacerea gunoiului
Pentru a putea să semneze fără licitație contractul cu firma Blue Planet Services și a putea majora prețul s-a apelat la o „șmecherie”. Voluntarii USR care au acaparat administrația din Sectorul 1 au micșorat volumul de gunoi.
În primul anunț doreau să strângă 1100 mc. În cel de-al doilea volumul de deșeuri a fost estimat la numai 800 mc. Combinația avea drept scop menținerea contractului sub limită pentru a nu se organiza o licitație. Procurorii trebuie să afle acum motivele pentru care la distanță de patru zile, voluntarii USR au estimat diferit cantitatea de deșeuri necesar a fi adunate.
Bomba anului în războiul gunoaielor
„Sectorul 1 plătește servicii de salubrizare şi de 10 ori mai scumpe faţă de restul ţării. Primăria Sectorului 1 a fost un partener onest, Primăria Sectorului 1 nu este robinet cu bani pentru offshore-ul lor transpartinic. Cu mine nu le mai merge” declara Clotilde Armand la data de 7 februarie 2021 în plin război al gunoaielor.
Ceea ce nu spunea primărița este că în decembrie ea încheiase un contract mai scump decât cel derulat cu Romprest. Prin contractul nr. 215/22.12.2020, Primăria Sectorului 1 se angajase să achite 165,61 lei/mc, la care se adaugă TVA.
În contractul cu nr. 108/07.05.2020, municipalitatea achită către Romprest tariful de 103 lei/mc la care se adaugă TVA.
Epilog cu final neașteptat pentru Clotilde Armand
„DNA! Să vină, să vă ia!” striga Clotilde, cu accent din Guadalupa la unul dintre multele mitinguri anti-corpuție din 2019. Era momentul în care oamenii așteptau să apară niște politicieni noi care să scape România de metehnele vechii clase politice.
Nu s-a întâmplat așa. Analizând povestea de mai sus vedem că metehnele sunt aceleași. Metodele sunt grosiere. Am arătat deja că firma câștigătoare se pregătea de ceva vreme să facă afaceri cu gunoi. Vedem acum bâlbele administrative care indică aproape cert că „voluntarii” USR au dorit cu ardoare să încheie contract cu firma respectivă.
Și DNA a venit… Procurorii au cerut ADP Sector 1 să le prezinte toate actele referitoare la această poveste.
Post scriptum distractiv
Procurorii au descins în data de 23 februarie 2021 pe la ora 08:30. Presa a preluat știrea a apărut în presă după amiază. Până spre seara zilei de 24 februarie, vocala Clotilde Armand nu a avut nicio reacție referitoare la ancheta DNA.
Imediat după incursiunea DNA a postat pe Facebook faptul că vrea să facă o școală la ADP. Spre seară a postat o fotografie cu preşedintele Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici. A doua zi s-a războit cu reclamele de pe străzi. A urmat o postare legată tot de școala care s-ar face în locul ADP-ului. Nimic despre DNA.