Ministerul Educației, sub conducerea Ligiei Deca, pregătește un ordin de ministru care propune modificări semnificative în evaluarea elevilor. Potrivit noilor reglementări, mediile vor putea fi încheiate cu doar două note, în loc de șapte sau opt note, așa cum se proceda până în prezent. De asemenea, ordonanța dispune eliminarea validării situației elevului de către consiliul profesoral.
O altă schimbare surprinzătoare propusă de Ministerul Educației este implicarea universitarilor în corectarea lucrărilor de Bacalaureat, în loc să fie responsabilitatea profesorilor din învățământul preuniversitar. Informații neoficiale dezvăluie că, în unele cazuri, directorii școlilor din Iași au fost încurajați să încheie mediile elevilor. De asemenea, se speculează că profesorii universitari vor asigura desfășurarea examenului de bacalaureat, transmite B1TV.
Aceste schimbări au stârnit indignarea profesorilor și a sindicatelor din învățământ. Oamenii consideră că ordonanța emisă de Guvern denotă o lipsă de respect față de profesori. În condițiile în care mediile vor fi încheiate și examenul de bacalaureat va fi organizat, profesorii ar putea declanșa o grevă prelungită.
Ordinul este în consultare publică
Într-o informare de presă publicată pe site-ul Ministerului Educației, se menționează că modificările propuse sunt în concordanță cu protestul personalului din învățământul preuniversitar. Proiectul de ordin a fost pus în consultare publică și vizează, în principal, reducerea numărului minim de calificative acordate elevilor la o disciplină de studiu, care va fi de doar două în anul școlar 2022-2023. De asemenea, situația școlară anuală a elevilor poate fi încheiată fără validarea consiliului profesoral.
Sindicatele anunță că greva va continua, iar Ministrul Educației a prezentat în mod eronat procentele participanților la grevă. Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație Spiru Haret afirmă că 137.007 membri de sindicat au participat la grevă, reprezentând 86,93% din totalul membrilor care au semnat referendumul pentru declanșarea acesteia. Ministerul Educației a furnizat informații eronate cu privire la procente, creând astfel confuzie.
Sindicatelor solicită reluarea urgentă a negocierilor în interesul sistemului de învățământ. Ligia Deca, în trecut, a subliniat că educația reprezintă prima investiție a statului în rezolvarea problemelor viitorului și a pledat pentru alocarea a 6% din PIB pentru domeniul educației, fără a intra în competiție cu alte sectoare.
Leave a comment