Daniel Funeriu, fost ministru al Educației, a rezumat, în câteva cuvinte, ce înseamnă „România educată” promisă de președintele Klaus Iohannis: „profesori cu briceagul la beregată în sălile de clasă şi prima grevă generală în ultimii 18 ani”. Iar asta, în nouă ani de mandat al președintelui României.

Fostul ministru al Educației a reclamat salariile mici pe care le primesc profesorii, faptul că au rămas fără instrumente, dar și mediul care a devenit tot mai toxic. S-a ajuns aici pentru că politicienii au alte preocupări, de exemplu pensiile speciale, crede Funeriu.

„Când ai o oarecare ticăloşie a PSD pusă împreună la guvernare cu prostia PNL-ului rezultatul va fi o creştere exponenţială a acestei zone AUR-iste groaznice care stă ca o umbră gri asupra României”, a declarat Daniel Funeriu, într-o emisiune, citat B1TV.ro.

Funeriu, i-a făcut bilanțul președintelui Iohannis, după nouă ani de mandat:

Preşedintele Iohannis ne-a promis România Educată acum 9 ani şi vedem astăzi două rezultate: profesori cu briceagul la beregată în sălile de clasă şi prima grevă generală în ultimii 18 ani. Aceasta este imaginea României educate marca Iohannis. Aceasta este unica cheie politică în care putem citi situaţia”, a declarat Daniel Funeriu.

Acesta a remarcat apoi că PSD, PNL și UDMR nu sunt în stare să rezolve cerințele profesorilor, deși au o majoritate de peste 70% în Parlament și „avem miliarde de euro care vin dinspre Europa”.

Fostul ministru a spus apoi că „atunci când România e condusă la nivel de premier de un pensionar special, sigur să prioritate au pensiile speciale şi nu salariile profesorilor”.

Funeriu a mărturisit, în acest context, că i-a trimis un mesaj premierului Nicolae Ciucă, acum câteva zile, pentru că era îngrijorat de ce se întâmplă, dar „nu m-a sunat”.

Daniel Funeriu, despre greva profesorilor

Funeriu a mai spus că greva generală e „legitimă” pentru că salariile din învățământ sunt mici, iar mediul de lucru e „mult mai toxic decât cel în care lucrau profesorii în 2010”. El a mai reclamat faptul că „profesorul nu mai are niciun drept la clasă şi a rămas fără nicun instrument”.

Actuala grevă „este rezultatul unor ani în care educaţia a fost condusă de oameni fără prestigiu şi a unor măsuri economice în defavoarea profesorilor”, a mai declarat Daniel Funeriu.