Nicolae Ciucă își va da astăzi demisia din funcția de prim-ministru și va genera astfel demisia întregului Guvern. O demisie îndelung anunțată și mult așteptată, și de o parte dintre colegii săi de la PNL, și de prietenul său, Marcel Ciolacu, cel care va ajunge, în sfârșit, premier.
Ciucă își strânsese lucrurile din biroul de la Palatul Victoria încă de acum trei săptămâni, susțin colegii săi de la PNL, dar nu știe nici până astăzi încotro o va apuca. Variantele îndelung dezbătute cu Lucian Bode, secretarul general al PNL și, de ceva vreme, „creierul partidului”, erau ca viitorul fost premier să se mute în subordinea lui Ciolacu, ca vicepremier, sau să plece la Senat, ca președinte, în locul Alinei Gorghiu. Surse din conducerea PSD au declarat pentru Digi24.ro că ultima discuție purtată cu cei doi lideri ai PNL a fost despre mutarea lui Ciucă pe poziția de al doilea om în Stat, dar nimic nu este sigur, pentru că toate negocierile au picat.
Pe de o parte, discuțiile cu UDMR sunt mai neclare chiar în ziua în care se produce rotația la guvernare, decât acum o lună. Kelemen Hunor a declarat deja public că refuză oferta lui Ciolacu ca UDMR să preia Ministerul Fondurilor Europene și Ministerul Energiei. Potrivit informațiilor noastre, joi, președintele UDMR a fost la sediul PSD din Kiseleff, unde Marcel Ciolacu i-a pus pe masă oferta: Fondurile Europene și Mediul. Unul dintre participanții la discuții susține că Kelemen a spus ca „nu are ce să facă cu Mediul”, dar la noua ofertă privind Energia, ar fi arătat ca este interesat. Ciolacu i-a oferit chiar și portofoliul Sănătății, dar și acesta a fost refuzat. Vineri, Kelemen a primit mandat din partea partidului pe care îl conduce să ceară la negocieri Dezvoltarea, și negocierile s-au blocat duminică în acest punct, pentru că Ministerul Dezvoltării este cerut imperativ de PNL. Liberalii vor neapărat un minister care gestionează un buget mare, pentru că cei de la PSD refuză să le dea Transporturile, așa cum scrie în protocolul Coaliției, la punctul despre cum se desfășoară rotația guvernamentală. Ministerul Transporturilor este o miză importantă în perspectiva alegerilor de anul viitor, și social democrații preferă să îl păstreze aici pe Sorin Grindeanu, care și-ar fi dorit să plece ca președinte la Camera Deputaților. Aici s-au blocat, duminică, și negocierile dintre Ciolacu și tandemul Ciucă-Bode. Social-democrații susțin că discuțiile cu cei doi sunt îngreunate de faptul că aceștia nu ar avea un mandat clar din partea partidului, și pentru fiecare punct aflat în negociere se duc la PNL cu o ofertă și se întorc cu o alta variantă, care contrazice discuțiile inițiale. În plus, în PNL exista voci care susțin că Ciucă ar trebui să pledeze pentru scoaterea UDMR de la guvernare, ca să câștige niște puncte electorale, și chiar să scoată PNL de la guvernare, pentru a se „odihni” în Opoziție înainte de alegerile de anul viitor.
„Noi doar stăm și încasăm”, ne-a declarat unul dintre liderii liberalilor, referindu-se la faptul că PSD este avantajat net la nivelul comunicării publice și al impactului nemulțumirilor sociale. Nu este clar, deci, în acest moment, cum va arăta Guvernul Ciolacu, dar viitorul premier speră ca până la finalul săptămânii să se instaleze cu drepturi depline la Palatul Victoria. Există totuși, o certitudine, legată de faptul că ministrul Energiei, Virgil Popescu, nu va mai ocupa această funcție. Se vorbește la vârful Coaliției că însuși președintele Iohannis ar fi cerut ca acesta să fie schimbat.