Noile reguli privind calcularea vechimii în muncă pentru stabilirea pensiei pentru români includ luarea în calcul a unor perioade specifice de concedii. Potrivit legii în vigoare, concediile de odihnă, concediile de incapacitate temporară de muncă cauzate de accidente sau boli profesionale, precum și concediile pe care părinții le pot lua pentru nașterea, creșterea și îngrijirea copilului sunt considerate în calculul drepturilor de pensie.
Aceste perioade de concediu, deși pot fi necontributive, sunt asimilate în legislație ca și stagiile de cotizare. Stagiul de cotizare reprezintă perioada pentru care s-au plătit contribuții de asigurări sociale în sistemul public de pensii. Astfel, persoanele care au obținut venituri din diverse surse, precum salarii, activități independente, drepturi de proprietate intelectuală, activități agricole, silvicultură și piscicultură și care au realizat aceste venituri timp de cel puțin 12 luni în ultimii doi ani anterior nașterii copilului beneficiază de concediu pentru creșterea copilului și de o indemnizație lunară.
Stagiul de cotizare este perioada de timp pentru care s-au datorat contribuții de asigurări sociale la sistemul public de pensii, precum și cea pentru care asigurații cu contract de asigurare socială au datorat și plătit contribuții de asigurări sociale la sistemul public de pensii, potrivit Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, transmite B1TV.
Aceste persoane au dreptul să își includă perioada de concediu pentru creșterea copilului ca și „vechime în muncă și în serviciu, precum și în specialitate”, conform Ordonanței de Urgență nr. 111/2010.
Astfel, lista concediilor care sunt considerate vechime pentru stabilirea pensiei include: concediul de odihnă, concediul pentru incapacitate temporară de muncă, concediile pentru părinți în cazul nașterii și creșterii copiilor, concediul pentru îngrijirea copilului bolnav și concediul de îngrijitor.