Oficialii Consiliului Județean Bihor au atribuit un contract de 16.6 milioane de lei fără TVA unei firme în care ambii administratori au fost cercetați de DNA pentru șantaj și prezentare de documente false.
Probleme cu legea pentru preferații lui Bolojan
Licitația din bani publici în valoare de 16.6 milioane de lei fără TVA a fost revendicată de compania Dumex SRL. Administratori în firmă sunt soții Duma, Simona și Gabriel.
Gabriel Duma a fost acuzat de șantaj, participație improprie la infracțiunea de fals în declarații și inducerea în eroare a organelor judiciare, iar Simona Dume a fost acuzată de tentativă la infracțiunea de folosire sau prezentare de documente false, fals în înscrisuri sub semnătură continuată și inducerea în eroare a organelor judiciare.
Compania are parafate peste 120 de contracte cu principalele instituții ale statului, toate însumate depășind suma de 164 de milioane de euro. Printre importantele instituții cu care aceștia au încheiat contracte se numără în principal Primăria Municipiului Oradea dar și Compania de Apa Oradea, Romsilva și Primăria Orașului Huedin.
Firma condusă de cei doi afaceriști are o cifră netă de afaceri de peste 86 de milioane de lei și 223 angajați raportați către Ministerul de Finanțe în anul 2022.
Puncte de colectare a deșeurilor
Consiliul Județean Bihor face o achiziție pentru execuția lucrărilor de amenajare a unor puncte de colectare a deșeurilor menajere. Licitația din bani publici este împărțită în 4 loturi.
Edilii își doresc o promovare a programelor de dezvoltare si reabilitare a sistemului de salubrizare pentru o protecție sporită a populației dar și conservarea mediului înconjurător dar și protecția sănătății populației.
Punctele de colectare a deșeurilor menajere fac parte din infrastructura serviciului de salubrizare. Aceste puncte de colectare propuse vor trebui să asigure colectarea selectivă a deșeurilor din zona arondată. Va exista alimentare cu apa a acestora, iar scurgerea apelor va fi asigurată de înclinația pantei platformelor spre gurile de scurgere.
Va exista de asemenea și un sistem de colectare a apelor uzate care se va realiza prin racordarea la sistemul de evacuare a apelor uzate dar și un sistem de iluminat exterior.
Garanția containerelor amplasate în platformele de selectare a deșeurilor vor avea o garanție de 5 ani.
Cele 4 loturi propuse de CJ Bihor vor costa peste 16.6 milioane de lei fără TVA.