Europa se pregătește pentru sezonul rece cu rezerve de gaze de peste 99%, înainte de termenul limită stabilit pentru ca toate țările să se aprovizioneze pentru iarnă, conform unei reguli adoptate pentru a reduce dependența energetică de Rusia.
Toate statele membre au reușit să asigure o ocupare de cel puțin 90% a depozitelor lor de gaze până la 1 noiembrie, când începe sezonul de încălzire. Datele organizației „Gas Infrastructure Europe” arată că depozitul de gaz bulgar „Chiren” a fost umplut la 97,66% începând cu 29 octombrie, îndeplinind obiectivul stabilit în august când rezervele de gaze au ajuns la 90%. Cu toate acestea, unele țări au depășit cu mult acest prag. De exemplu, depozitele de gaze din România sunt la 105%, iar cele din Portugalia se află la aproape 106%, arată B1TV.
Totuși, importurile de gaz rusesc prin conducte au scăzut semnificativ. Exporturile Gazprom către Europa au înregistrat o scădere de 2,4% în octombrie, comparativ cu septembrie. Valoarea de piață a Gazprom a ajuns la jumătate din cea a unei companii din Norvegia. Dacă trendul se menține, exporturile Gazprom către Europa în 2023 vor fi la jumătate față de anul precedent.
Livrarile totale de gaze naturale rusești în Europa în octombrie au fost de aproximativ 2,74 miliarde de metri cubi. Din acestea, aproximativ 1,45 miliarde de metri cubi au fost trimise prin conducta „Turkish Stream”, care trece prin Bulgaria.
Cu toate acestea, se observă o creștere a importurilor de gaz natural lichefiat rusesc în Europa, depășind nivelurile anterioare conflictului din Ucraina. În primele șapte luni ale anului, țările UE au importat cu 40% mai mult gaz natural lichefiat rusesc pe cisterne față de aceeași perioadă din 2021. Spania și Belgia sunt principalii cumpărători de gaz lichefiat rusesc în Europa. China este cel mai mare consumator de GNL din Rusia la nivel mondial. Gazele naturale nu sunt afectate de sancțiunile impuse de Uniunea Europeană, spre deosebire de importurile de petrol și cărbune din Rusia.