George Niculescu

Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei cotizează la un fost ministru, iar chiria a crescut din cauză că noul șef George Niculescu și-a făcut birou de lux. Afacerea a fost devoalată de Grupul de Investigații Politice.

Bani pentru fostul ministru Dan Ioan Popescu

ANRE plătește o chirie de 520.000 Euro pe an unei firme controlate de fostul ministru Dan Ioan Popescu. Imobilul închiriat de ANRE este vechi (a fost construit în perioada 1945-1948) și se află într-o stare avansată de degradare.

Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) are un sediu în Sectorul 2 din București, pe Bulevardul Carol I, nr. 29. Sediul ANRE este închiriat de la Institutul de Studii şi Proiectări Hidroenergetice – ISPH S.A., o firmă controlată de Dan Ioan Popescu, fost ministru al Industriei și Resurselor și al Economiei și Comerțului.

În perioada 1 august 2022 – 31 iulie 2023, ANRE a plătit firmei lui Dan Ioan Popescu o chirie de 2.604.249 lei (aproximativ 520.000 Euro).

ANRE ocupă o suprafață de 2.554,57 mp în clădirea din Bulevardul Carol. Aceasta înseamnă că instituția publică plătește firmei lui Dan Ioan Popescu o chirie de aproximativ 17 euro pe metru pătrat. În București chirii de 17 Euro pe metru pătrat se plătesc pentru spații de birouri clasa A (clădiri noi și foarte moderne cu parcare subterană, finisaje de cea mai bună calitate, lifturi rapide șamd.)

Jumătate de milion de euro pentru o clădire veche

Imobilul de pe Bulevardul Carol I, nr. 29 are aproape 80 de ani și este recondiționat sumar. Acesta se încadrează mai degrabă la clasa C de spații de birouri pentru care chiria este în București de circa 5 Euro / metru pătrat. Prin urmare ANRE plătește o chirie de circa 3 ori mai mare decât prețul pieței.

Institutul de Studii şi Proiectări Hidroenergetice (I.S.P.H.) este o fostă unitate a Regiei Autonome de Electricitate „Renel”. Printr-o hotărâre a Guvernului Văcăroiu din mai 1996, ISPH a fost desprins din Renel și înființat ca o societate comercială pe acțiuni cu capital integral de stat. Câteva luni mai târziu, ISPH a fost privatizat prin metoda PAS, acțiunile fiind preluate de salariați, în principal de directori. Clădirea de pe Bulevardul Carol, aflată în patrimoniul ISPH, a devenit astfel proprietate privată.

Beneficiarii reali ai ISPH SA sunt în prezent fostul ministru Dan Ioan Popescu și soția acestuia, Elena Popescu. Acționarul majoritar al ISPH, cu 65% din acțiuni, este firma Eldapo SRL . Eldapo SRL este deținută în totalitate de Dan Ioan Popescu și Elena Popescu.

Chiria s-a mărit după ce a venit președintele George Niculescu

Chiria a fost majorată, susțin surse din interiorul instituției, după ce a fost nevoie ca noul președinte, George Niculescu, să-și amenajeze un birou. Șeful ANRE, fotografiat la un eveniment cu haine scumpe, a solicitat birou pe măsură.

George Niculescu a apărut la un eveniment cu mocasini Loro Piana, marca preferată a lui Vladimir Putin. El a solicitat renovări la biroul pe care-l ocupă de scurt timp.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *