Peste 220 de milioane de lei este valoarea contractelor pe care Ministerul de Externe le-a contractat de la începutul anului 2020 și până în prezent. Achizițiile instituției care gestionează relațiile internaționale ale României sunt pline de surprize atât din punctul de vedere al valorilor cât și al firmelor câștigătoare sau al cadenței contractelor.
Afaceri ale politicienilor, firme implicate în scandaluri internaționale sau în dosare celebre și beneficiari reali ascunși în spatele altor firme. Acesta este rezumatul achizițiilor de la Ministerul de Externe. Vă invit să aruncăm o privire spre afacerile dominate de povești cu servicii secrete, scandaluri internaționale și firme din locuri exotice.
Achizițiile Ministerului de Externe depășesc 44 de milioane de euro
44 de milioane de euro cheltuite de Ministerul de Externe în doi ani și jumătate nu reprezintă o sumă care să atragă atenția. Săptămâna trecută am văzut că o agenție subordonă a Ministerului Agriculturii cheltuie atâția bani numai pentru un singur contract. Cu toate acestea analiza contractelor de la externe scoate în evidență o altă lume.
Oficialii ministerului au organizat 93 de licitații din 2020 și până în prezent, iar aproape 10% din ele au fost câștigate de aceiași firmă: Fabi Total Grup. Este compania care curăță coșurile de gunoi ale diplomaților. Atât de tare au ținut oficialii de la externe să lucreze cu această firmă încât au organizat licitații din trei în trei luni pentru a oferi contracte de scurtă durată. Așa se explică numărul mare de licitații a căror valoare nu impresionează.
Companie străină implicată în licitații
Pe locul doi în topul clasamentului de firme care au câștigat contracte cu externele se regăsește o companie cu acționari ascunși în spatele unui off-shore din Panama. Elicom SRL a câștigat în doi ani și jumătate 11 milioane de lei de la Ministerul Afacerilor Externe. Multe dintre contracte sunt semnate fără licitația, ca urmare a unei negocieri fără publicarea unui anunț prealabil de participare.
O firmă aflată sub lupa Codruței Kovesi se ocupă de întreținerea și reparațiile clădirilor de la Externe
Aceiași sumă a fost încasată din numai trei contracte de compania Smart Control SRL. Firma apare pe lista de încasări a Fujitsu Siemens, controlată de Claudiu Florică, în celebrul dosar EADS care a fost anchetat de DNA. Ministerul Afacerilor Externe a mai direcționat peste șapte milioane de lei către o altă firmă din sfera de influență a lui Claudiu Florică. SYNOTECH GLOBAL SERVICES ROMANIA a amenajat un spațiu tehnic de rezervă pentru instituție în județul Brașov. Sub numele de Dim Soft SRL, compania a fost parte activă a dosarului de corupție denumit generic Microsoft. Prin această companie Claudiu Florică și-a făcut intrarea și la clubul de fotbal Dinamo București.
Întreținerea și reparațiile clădirilor de la Ministerul Afacerilor Externe sunt realizate de o firmă care se află sub lupa Parchetului European condus de Codruța Koveși. Deși compania este eminamente o firmă de salubrizare, la externe ea a câștigat contracte pentru a asigura funcționarea centralelor termice și a rețelelor electrice.
Cel mai mare contract a fost de 47 de milioane de lei fara TVA
Cel mai mare contract semnat în perioada analizată de Ministerul Afacerilor Externe este de 47 de milioane de lei fără TVA. Banii sunt alocați unui sistem de emitere a pașapoartelor în sistemele consulare. Două companii au câștigat licitația care a avut 13 factori tehnici de evaluare. Prețul a contat numai în proporție de 40 de procente.
Contractul prezintă suspiciuni rezonabile. A fost modificat de patru ori de la semnare și până în prezent. Oficial a fost câștigat de către două companii: Phoenix IT și MAGUAY COMPUTERS. Ultima firmă este angajatoarea fostului ministru al Comunicațiilor din 2018, Bogdan Cojocaru, omul de încredere al lui Sorin Grindeanu în vremea în care conducea ANCOM.
Firma politicianului Mang, cel care a fost 8 zile ministru al Educației, apare ca subcontractant
Ceea ce este însă dubios la această licitație este că cele două firme câștigătoare nu vor realiza împreună nici jumătate din contract. Premiul cel mare este luat de compania Dec SRL. Firma apare ca și subcontractant care va implementa 65% din întregul contract.
Compania este deținută de Ioan și Erica Mang. Bărbatul este un vechi politician social-democrat. El este vice-președinte al Comisiei de Industrie din Camera Deputaților. În trecut a fost ministru al Educației pentru opt zile în Guvernul Ponta din anul 2012. Politicianul afacerist a demisionat atunci în urma unor acuzații de plagiat.
Practic, deși nu apare printre câștigătorii contractului cu Ministerul de Externe, firma politicianului va realiza cea mai mare parte a contractului cel mai consistent oferit de instituție.
Leave a comment