Progresiștii din USR sunt acuzați că lansează un atac la adresa religiei românilor prin publicarea unor imagini care îl ridiculizează pe Iisus Hristos. Corina Atanasiu, clasată pe locul 6 pe lista USR pentru alegerile europarlamentare, a postat pe rețelele de socializare o fotografie ce pare să prezinte „Cina cea de taină” într-un context ofensator pentru credincioși.
Fotografia, realizată de artistul american David LaChapelle, o ironizează pe Iisus și pare să aibă un caracter gangsta și hip hop, cu Iisus înconjurat de alte persoane, eliminând orice element religios.
Atacul vine și în contextul în care Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) l-a sancționat pe artistul Paul Marat Baraka pentru o expoziție din 2023, în care îl ironiza pe Iisus. Corina Atanasiu a apărat artistul, susținând că artiștii ar trebui să aibă dreptul să-și exprime liber creațiile, chiar și atunci când acestea vizează simboluri religioase, transmite PsNews.
„Prezentarea unor simboluri religioase într-o manieră defăimătoare și care aduce atingere dreptului la demnitate unei categorii largi de persoane, practic tuturor creștinilor din România”, a declarat Cristian Jurca, membru CNCD, citat de Gândul.
De asemenea, Atanasiu a fost criticată pentru faptul că, deși nu mai este la guvernare, firma sa de consultanță politică, Dinamic Cons SRL, primește aproximativ 3.000 de euro lunar de la USR. Firma a obținut profit după ce a primit finanțări de la partid, iar această practică de a păstra legături financiare după părăsirea funcțiilor guvernamentale este considerată ca o modalitate prin care anumiți membri USR rămân „abonați” la banii statului. Soțul Corinei Atanasiu, Liviu Nazarie, beneficiază și el de venituri din funcții publice și are un statut de consilier diplomatic la Ministerul Afacerilor Externe.
Nazarie lucrează și la Consiliul Concurenței și a încasat 27.107 de euro doar de la Reprezentanța Permanentă a României la UE, plus alți 38.931 lei de la Consiliul Concurenței.
Corina Atanasiu are perfectă dreptate. Artiștii au dreptul să ridiculizeze figuri religioase. Dacă nu li s-ar permite asta, înseamnă că trăim într-o teocrație unde popii dictează ce e voie și ce nu pe plan artistic. E o țară liberă. Creatorii pot crea ce vor, cei cărora le place apreciază, cei cărora nu le place pot critica.