Penuria de medicamente în Marea Britanie a crescut în ultimii doi ani, devenind o „noul normal”, situație dificil de gestionat pentru farmaciști, medici și pacienți. Acest fenomen a fost agravat de Brexit, care a slăbit capacitatea Regatului Unit de a răspunde la criza de medicamente, izolându-l de efortul european de reașezare a lanțurilor de aprovizionare și de măsuri colective pentru a gestiona deficitul.
În consecință, guvernul britanic a fost nevoit să utilizeze mecanismul financiar de plată în exces pentru medicamente mult mai des, deoarece alternativele mai ieftine nu mai sunt disponibile. Utilizarea acestui mecanism a crescut de la 20 de ori pe lună înainte de 2016 la 199 pe lună la sfârșitul anului 2022 și a rămas ridicată de atunci, cu un cost suplimentar estimat la aproximativ 220 de milioane de lire sterline pe lună.
Antibiotice, medicamente pentru tratamentul epilepsiei sau hormoni de substituție prescriși femeilor aflate la menopauză, numărul declarațiilor de alertă privind lipsa iminentă de medicamente s-a dublat în trei ani, de la 648 în 2020 la 1.634 anul trecut, potrivit acestui studiu realizat de Nuffield Trust.
„Din ce în ce mai multor pacienți din Marea Britanie li se spune de către farmacist că tratamentul lor nu este disponibil, ar putea să nu fie disponibil rapid și este puțin probabil să fie disponibil în orice altă (farmacie) din apropiere” , rezumă Mark Dayan de la Nuffield Trust un comunicat de presă, descriind fenomenul drept „șocant”, transmite B1TV.
Pentru a gestiona această situație, experții solicită guvernului să revizuiască sistemul de aprovizionare și să îmbunătățească comunicarea cu profesioniștii din domeniul sănătății cu privire la alternativele disponibile în cazul unei penurii. Cu toate acestea, Ministerul Sănătății a răspuns că „majoritatea problemelor de aprovizionare au fost gestionate fără probleme, cu perturbări minime pentru pacienți”.