România, export de electricitate de urgență către Ucraina. Cel mai mare exportator de curent pentru țara vecină
România, export de electricitate de urgență către Ucraina. Cel mai mare exportator de curent pentru țara vecină

România a exportat electricitate către Ucraina pe tot parcursul săptămâni, ajutând astfel în situația de urgență creată de atacurile rusești asupra sistemului energetic ucrainean. Această acțiune s-a făcut în baza acordului bilateral pentru ajutor în situații de urgență și a continuat până luni.

Exporturile au început încă de duminica trecută și au continuat pe parcursul întregii săptămâni, cu o medie de 400-500 de MW și cu un vârf de peste 800 de MW în orele de seară. Duminică, la ora 11:30, din România pleca o cantitate de electricitate de 330 MW, transmite B1TV.

Ucraina a majorat brusc importurile de electricitate din Polonia, Slovacia și România, și a oprit exporturile după o serie de atacuri asupra sistemului său energetic la sfârșitul lunii martie și începutul lunii aprilie. Aceste atacuri au dus la deteriorarea liniilor electrice în zonele Krivoi Rog și Harkov, ceea ce a dus la aplicarea unor opriri controlate ale furnizării de energie.

Ministerul ucrainean al energiei a precizat că nevoile consumatorilor au fost acoperite prin producție proprie, importuri și ajutoare de urgență, dintre care România a furnizat cea mai mare parte. Volumul ajutorului de urgență s-a ridicat la mai puțin de 2% din consumul zilnic de sâmbătă.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *