România nu va reveni la stagiul militar obligatoriu, premierul Marcel Ciolacu dând asigurări, sâmbătă, că o astfel de situație este exclusă și reafirmând că țara are nevoie de o armată de profesioniști.
Întrebat, la Prima TV, dacă armata l-a făcut bărbat, Marcel Ciolacu a spus: ”A fost cam lungă, dar mi-a prins bine”. În acest context, premierul a spus și cât a fost stagiul militar în cazul lui.
”A fost cam lungă, dar mi-a prins bine. Am făcut un an şi patru luni, alţii au făcut și un an şi şase luni. Am fost trimis prima oară la Sighetu Marmaţiei, dar n-am ajuns, mi s-a schimbat. Am fost apoi la Geniu, pe lângă Bucureşti, pe urmă am fost la Aviaţie.
Cred că acele vremuri s-au dus. România are nevoie de o armată de profesionişti, vedem abordarea europeană în primul rând”, a afirmat premierul.
Marcel Ciolacu a întărit că este exclusă reintroducerea stagiului militar obligatoriu.
Exclus aşa ceva! Știți, se făcea și când terminai facultatea, și în timpul ei (o pregătire militară – n.r.), ca să ştii să te aperi, să înţelegi contexte, nu-i un lucru rău. Dar exclus reintroducerea stagiului. Armata trebuie să fie formată din militari profesionişti. Noi avem datoria de a crea cadrul astfel încât tinerii să vină către armată”, a mai spus premierul Marcel Ciolacu.
Ciucă: ”Nu poți să aduci oameni cu arcanul la armată”
Și președintele PNL, generalul (r) Nicolae Ciucă, care a fost și șef al Statului Major, și ministru al Apărării, crede că armata obligatorie nu mai este adaptată situației din prezent, când nu mai există nici infrastructura necesară, iar oamenii nu mai pot fi ”aduși cu arcanul la armată”.
„Nu avem pregătită infrastructura necesară ca în următorii doi ani să putem să trecem la o astfel de decizie. Ca să avem din nou armata obligatorie, trebuie infrastructură absolut foarte bine pregătită, pentru că nu poți să aduci oameni cu arcanul la armată, s-au dus vremurile alea, pe de o parte. De cealaltă parte, nu poți să-i aduci și să nu te îngrijești de ceea ce înseamnă armata anului 2020 și cât o fi la vremea respectivă”, a spus Nicolae Ciucă, la Digi 24.
Iohannis: ”Nu poate fi garantată siguranța oamenilor în lipsa unei armate dotate cu tehnologie modernă”
Armata obligatorie în România nu este, deocamdată, în plan, spunea și președintele Klaus Iohannis, care vrea, în schimb, noi recruți.
„Trebuie să intensificăm eforturile pentru a consolida rezerva de personal militar, pentru a revitaliza industria națională de apărare și pentru a moderniza infrastructura de transport. Apărarea cetățenilor noștri este una dintre obligațiile fundamentale ale statului român. Nu poate fi însă garantată siguranța oamenilor în lipsa unei armate dotate cu tehnologie modernă”, a spus Klaus Iohannis.
La acest moment, Ministerul Apărării Naționale propune un program de pregătire militară voluntară timp de patru luni pentru tinerii între 18 și 30 și 5 de ani, cu un salariu și un bonus generos la finalul perioadei de instruire.
Declarația a venit în contextul în care Josep Borrell, șeful diplomației europene, spunea recent că se simte pericolul războiului în Europa.
„Acesta (războiul) nu va începe mâine, dar nu putem nega realitatea”, a spus şeful diplomaţiei europene.
Comentariile sale vin după ce mai mulţi comandanţi militari europeni au lansat recent avertismente cu privire la faptul că Rusia ar putea încerca să submineze NATO în următorul deceniu.
Germania, Franța, Olanda, Belgia sau Letonia iau în calcul reintroducerea stagiului militar obligatoriu, în condițiile amenințărilor Rusiei.