Fostul ministru al Muncii, Marius Budăi, susține că urmează o nouă creștere a salariilor în România.

Potrivit lui Marius Budăi, legea va fi finalizată până în decembrie 2024, însă procedura trebuie să respecte anumite etape,

Acesta susține că România trebuie să tindă spre jumătate din salariul mediu brut pe țară.

„Am informații de la Ministerul Muncii, de la colegii mei, că implementarea directivei va fi finalizată în România; legea va fi finalizată în România până în luna decembrie 2024. Urmează o altă majorare a salariului minim. Sunt etape pe care trebuie să le parcurgem.

Atenție, trebuie să discutăm îndeaproape în Consiliul Național Tripartit cu partenerii sociali, mă refer aici la angajați și angajatori, să găsim acea soluție și acele principii din directivă: salariul mediu sau salariul minim mediu – să fie ambele respectate și să tindem către jumătate din salariul mediu brut pe țară, a explicat Marius Budăi.

”Sunt măsuri pe care trebuie să le implementăm. Am aici un semnal: nu trebuie să ajungem în situația în care mai binele să fie dușmanul binelui, adică să mărim un salariu minim fără o susținere în spate, astfel încât să bulversăm mediul de afaceri, dar trebuie să avem și grijă lucrătorilor.

Știu că sunt gândiri astfel încât pentru cei cu venituri mici să discutăm despre un anumit impozit – să vedem dacă putem discuta despre impozitul progresiv.

Nu am nicio măsură acum, nu sunt eu cel care lucrez la reforma. Ce vreau să spun este că avem aceste gândiri, cel puțin în interiorul PSD-ului, ca la cei cu venituri mici să vedem cum facem cu impozitarea și, mai ales, să conștientizăm cu toții că o reformă fiscală nu înseamnă neapărat să venim cu majorări de taxe. Nu e asta o reformă fiscală sănătoasă. Trebuie să gândim o rearanjare a taxelor”, a mai spus Marius Budai la Realitatea PLUS.

Salariul minim european intră în vigoare la 1 iulie

În România, salariul minim european intră în vigoare la 1 iulie. Atunci, acesta va crește de la 3300 lei brut la 3700 lei brut.

În această vară va fi, așadar, atins obiectivul european care spune că cei mai săraci angajați trebuie să fie plătiți cu cel puțin jumătate din salariul mediu pe economie. Iar câștigul salarial mediu luat în calcul la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2024 este de 7.567 lei.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *