Prognoza meteo în România devine precisă. Mircea Fechet, ultimele detalii de la ANM

Prognoza meteo în România va fi mai aproape de realitate, după ce Administrația Națională de Meteorologie a primit echipamente avansate din fonduri europene.

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet, a anunțat începerea utilizării celor mai avansate echipamente finanțate din fonduri europene pentru serviciile de meteorologie din România, în cadrul unui eveniment special dedicat finalizării modernizării rețelei de radare meteorologice. Cu această ocazie, Fechet a subliniat importanța prognozelor meteo și a echipelor de profesioniști care contribuie la realizarea acestora.

Tema centrală a discursului său a fost legată de importanța serviciilor meteo în viața cotidiană, subliniind că tema anului pentru Ziua Mondială a Meteorologiei este „În prima linie a schimbărilor climatice”. Acest aspect a subliniat importanța crucială a serviciilor meteo și a colegilor meteorologi care le furnizează. Fechet a evidențiat contribuția deosebită a Agenției Naționale de Meteorologie (ANM), considerând-o a fi o instituție remarcabilă în cadrul Ministerului Mediului, transmite PsNews.

Prin intermediul investițiilor făcute, se anticipă îmbunătățirea serviciilor meteo, cu previziuni mai precise, rapide și eficiente. Fechet a efectuat o prezentare detaliată a capacităților noilor radare, evidențiind capacitatea acestora de a monitoriza zone circulare cu rază de până la 230 km, 24 de ore pe zi, 7 zile pe săptămână. Această modernizare a infrastructurii va permite identificarea și monitorizarea fenomenelor meteorologice extreme, oferind astfel siguranță și informații relevante pentru cetățeni și alte instituții importante din România, precum Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Agriculturii sau Romatsa.

Elena Mateescu, directorul general al ANM, a arătat că ANM a primit ultimul radar dintr-o listă de șapte incluse în investiția derulată cu fonduri europene și naționale. Acești senzori modernizați vor permite detectarea și monitorizarea fenomenelor meteorologice extreme, asigurând protecția vieții și bunurilor materiale.

Proiectul de modernizare a infrastructurii de monitorizare și avertizare a fenomenelor hidro-meteorologice severe (Inframeteo) este co-finanțat din Fondul de Coeziune al Uniunii Europene, prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020. Valoarea totală a contractului s-a ridicat la 246,055 milioane lei (aproximativ 50 de milioane de euro), din care 207,571 milioane de lei reprezintă finanțare eligibilă nerambursabilă din Fondul de Coeziune.

Constantinescu Gabriel
Constantinescu Gabriel
Gabriel Constantinescu este unul dintre jurnaliștii care a acoperit vreme îndelungată zona socială din presa online. Cu experiență în alegerea știrilor, Gabriel este pasionat de sport și drumeții. Absolvent al Facultății de Administrație Publică el acoperă cu succes materialele care tratează activitatea primăriilor, a consiliilor județene și instituțiilor subordonate acestora. Este căsătorit și are doi copii care speră să trăiască într-o lume mai bună.

Ultimele știri

Motivarea judecătorilor în cazul Elenei Udrea. De ce au decis că poate fi eliberată din penitenciar

Judecătorii explică motivul pentru care sunt de acord cu...

Scandalul din Educație: Profesorii se dezic de liderii sindicali după „trădarea” din 2023

Liderii sindicali din învățământul preuniversitar se confruntă cu o...

Ilie Bolojan, întrebat dacă regretă postul de premier

Premierul Ilie Bolojan a declarat, joi seară în direct...

Anchetele Lumea Politică

Articole pentru tine