Sebastian Burduja anunță scăderi la facturile de electricitate și gaze. În raport cu evoluția prețurilor, conform declarațiilor sale, se anticpează o scădere semnificativă a facturilor la gaze, cu o reducere estimată de aproximativ 10%.

În ceea ce privește energia electrică, va urma o reducere a facturilor, în special pentru consumatorii cu un consum lunar de peste 300 kWh, spune ministrul Energiei, totodată candidat la Primăria generală.

Burduja a explicat că mecanismul de plafonare-compensare nu favorizează statul, ci protejează consumatorii casnici și non-casnici, precum și afacerile românești. Ministrul Energiei a subliniat importanța menținerii acestui mecanism pe durata anului curent și a observat că odată ce prețurile ajung la o normalitate, măsurile de sprijin ar trebui să vizeze exclusiv consumatorii vulnerabili.

„Facturile sunt plafonate. Noi am păstrat schema de plafonare-compensare, ba chiar pe mandatul meu, acum o lună de zile, am optimizat-o (…). Am luat în calcul faptul că pe piața liberă prețurile au scăzut și deja românii ar trebui să simtă efectele, dacă nu acum, de luna viitoare, pentru niște scăderi. La gaze cu siguranță vor vedea o reducere în factură în jur de 10%”.

La energie electrică, mai ales românii care au un consum de peste 300 kWh pe lună vor vedea, de asemenea, o reducere, vedem procentul. Cei care au un consum mic, de sub 100 de kWh, deci ei au prețul acela de 0,68 de lei kWh, probabil nu vor resimți o scădere a facturilor, pentru că, chiar și scăzute, prețurile pe piața liberă tot sunt mai mari decât acest plafon de 0,68 de lei pe care România l-a aplicat din criza energetică” a declarat Sebastian Burduja, într-o emisiune B1TV.

Cum aș vedea lucrurile? Prețurile, ajungând la o normalitate, vom putea să țintim măsurile de sprijin doar pe acei consumatori vulnerabili, adică acei români care chiar nu își permit să își plătească factura la curent sau factura la gaze la finalul lunii. Restul românilor nu ar trebui să vadă creșteri substanțiale în factură nici măcar de anul viitor, pentru că, încă o dată, pe piață prețurile au scăzut, România a demarat o mulțime de proiecte în sectorul energetic, eu am semnat investiții de 10 miliarde de euro”, a adăugat Sebastian Burduja.

Ministrul a accentuat că scăderea prețurilor este rezultatul tendinței pieței, precum și al noilor investiții în sectorul energetic, amintind de investiții de 10 miliarde de euro.

Join the Conversation

1 Comment

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *