Băncile europene care au transferat peste 800 de miliarde de euro în taxe către Rusia
Băncile europene care au transferat peste 800 de miliarde de euro în taxe către Rusia

Primele șapte bănci europene după mărimea activelor din țară au transferat peste 800 de miliarde de euro în taxe către Kremlin anul trecut, în ciuda angajamentelor anterioare de a minimiza prezența lor în Rusia după invazia pe scară largă a Ucrainei, conform informațiilor publicate de Financial Times.

Raiffeisen Bank International, UniCredit, ING, Commerzbank, Deutsche Bank, Intesa Sanpaolo și OTP, băncile implicate, au raportat un profit total de peste 3 miliarde de euro în 2023, de trei ori mai mare decât în 2021. Acest profit a fost parțial acumulat din fondurile băncilor, potrivit newsukraine, citat de B1TV.

Taxele plătite de aceste bănci, care reprezintă aproximativ 0,4% din toate veniturile neenergetice preconizate în bugetul Rusiei pentru 2024, demonstrează modul în care companiile străine rămase în țară contribuie la menținerea stabilității financiare a Kremlinului în ciuda sancțiunilor occidentale.

Conform unei analize de la Yale School of Management, aproximativ 1000 de companii au părăsit operațiunile de afaceri din Rusia, însă sute încă operează și contribuie la veniturile fiscale ale țării. Pe lângă bănci, printre aceste companii se numără Mondelez International, PepsiCo, Auchan, Nestle, Unilever și Reckitt.

De asemenea, Financial Times a raportat că cele mai mari companii europene au suferit pierderi directe considerabile din operațiunile lor din Rusia în urma invaziei Ucrainei de către Rusia.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *