Taxa pe lux, amânată de Guvern. Care este noul termen de plată pentru proprietățile de valoare și motivul invocat

Guvernul a decis să amâne taxa pe lux și să adopte o serie de măsuri menite să sprijine continuarea proiectelor de digitalizare și conformare voluntară a contribuabililor la ANAF. Marcel Boloș, ministrul Finanțelor, a explicat într-o ședință ordinară a Executivului detaliile acestor măsuri.

Referitor la e-casele de marcat fiscale, Boloș a subliniat importanța conformării voluntare a contribuabililor și a pregătirii pentru implementarea declarației unice digitale. Acesta a menționat că structura sistemului de informații va include elemente de identitate opționale pentru cumpărători, consolidând astfel raportarea datelor financiare și modulele antifraudă ale ANAF. Boloș a accentuat că aceste măsuri sunt parte a eforturilor de digitalizare continuă a administrației fiscale.

În ceea ce privește proiectul e-Transport, ministrul a explicat că cei care au omis să obțină codul UIT pentru declarația de e-Transport nu vor mai fi supuși confiscării bunurilor, ci doar sancțiuni financiare. Această măsură vine în sprijinul celor care au întâmpinat dificultăți în obținerea codului UIT.

Amânarea taxei pe lux a fost o altă decizie importantă a Guvernului. Termenul de plată a impozitului pentru clădirile de peste 2,5 milioane de lei și mijloacele de transport de peste 375.000 de lei a fost prelungit până la 30 septembrie 2024. Marcel Boloș a subliniat că această amânare vine ca urmare a necesității de a dezvolta un sistem informatic adecvat pentru gestionarea acestui tip de impozit și pentru a permite accesul la informații precise privind valoarea impozabilă a clădirilor.

“Pentru cea de-a treia categorie de măsuri, cea referitoare la marile proprietăţi, marile averi, al cărei termen scadent era pentru data de 30 aprilie, am amânat – şi s-a aprobat amânarea acestui termen – până la data de 30 septembrie, pentru ca sistemul informaţional referitor la marile proprietăţi să poată să permită accesul la informaţii privind valoarea impozabilă a clădirilor. După cum se cunoaşte, pentru clădirile mai mari de 2,5 milioane de lei şi mijloacele de transport cu o valoare de peste 375.000 lei, impozitul de 0,5% era un impozit cu termen scadent pentru 30 aprilie.

Iar în acest context, pentru a avea acces la aceste categorii de informaţii pe care le-am menţionat, dar şi pentru a putea continua ceea ce înseamnă sistemul informatic necesar pentru acest tip de impozit, termenul, aşa cum am menţionat, s-a amânat până pe data de 30 septembrie 2024″, a explicat ministrul, conform Antena 3.

Constantinescu Gabriel
Constantinescu Gabriel
Gabriel Constantinescu este unul dintre jurnaliștii care a acoperit vreme îndelungată zona socială din presa online. Cu experiență în alegerea știrilor, Gabriel este pasionat de sport și drumeții. Absolvent al Facultății de Administrație Publică el acoperă cu succes materialele care tratează activitatea primăriilor, a consiliilor județene și instituțiilor subordonate acestora. Este căsătorit și are doi copii care speră să trăiască într-o lume mai bună.

Ultimele știri

Anchetele Lumea Politică

Articole pentru tine