Într-un raport recent, Comisia Europeană a concluzionat că România nu a depus eforturi suficiente pentru a reduce deficitul bugetar în 2023, iar în primele luni din 2024 deficitul este deja mai mare decât în perioada similară a anului precedent. Bruxelles-ul estimează că în acest an deficitul bugetar al României va ajunge la 6,9% din Produsul Intern Brut, depășind ținta de 4,9% din PIB asumată de Guvern.
Potrivit datelor validate de Eurostat, deficitul public al României a crescut la 6,6% din PIB în 2023, mult peste recomandarea Consiliului de 4,4% și ținta asumată de autorități. Comisia consideră că principalul motiv a fost creșterea accelerată a cheltuielilor guvernamentale, în special cu transferuri sociale, plăți de dobânzi, bunuri, servicii și investiții de capital, transmite B1TV.
Bruxelles-ul avertizează asupra abaterii de la țintele asumate și cere eforturi suplimentare pentru reducerea deficitului.
„Efortul fiscal a fost mult mai mic decât cel recomandat de Consiliu. Soldul structural al României a rămas în general neschimbat în 2023, cu mult sub ținta de îmbunătățire cu 1,7% din PIB recomandată”, se arată în raport.
Deși veniturile bugetare au crescut puternic datorită performanței economice, majoritatea acestor încasări suplimentare au fost folosite pentru a finanța cheltuieli adiționale, în loc de reducerea deficitului.
Pentru 2024, Comisia prognozează o nouă creștere a deficitului, la 6,9% din PIB, pe fondul majorării cheltuielilor cu salariile și pensiile, chiar dacă se așteaptă și o creștere a veniturilor în urma măsurilor fiscale adoptate.
Raportul conchide că răspunsul României la recomandarea Consiliului din 2021 a fost insuficient, iar țara nu se prognozează să pună capăt deficitului excesiv până în 2024. Comisia cere astfel eforturi suplimentare de consolidare bugetară din partea autorităților române.