Deputata USR Cristina Prună a criticat creșterea cheltuielilor statului pe fondul acumulării de noi datorii, avertizând că această politică afectează viitorul României și alimentează inflația.

„Cheltuielile statului tot cresc și cresc pe datorie. Practic, nouă ni se amanetează viitorul, statul se împrumută și este normal ca inflația să crească”, a subliniat Prună, miercuri, într-o emisiune B1TV.

Ea a comparat situația României cu cea a altor state membre UE: „Dacă ne uităm la nivelul Uniunii Europene, inflația e la 2,7% pe medie. Avem țări care au 0% inflație, în Lituania, de pildă. Arată că inclusiv o țară care are războiul foarte aproape nu are inflație de 5,8%.”

Cristina Prună a explicat semnificația ratei inflației de 5,8% înregistrate în România: „Inflația asta de 5,8% înseamnă că prețurile sunt mai mari cu 5,8% față de anul trecut. Deci nu e vorba că inflația a scăzut. Să nu înțelegem că prețurile au scăzut, înseamnă că prețurile cresc, dar cresc mai lent decât o făceau înainte.”

Deputata USR a pus creșterea inflației pe seama deficitelor bugetare și a gestionării defectuoase a cheltuielilor statului: „Pentru că statul se tot împrumută și tot cresc cheltuielile. Uitați-vă la cum gestionează statul inclusiv creșterile salariale, inclusiv tot felul de scheme de afaceri pe banii statului, care se dau.”

Aș vrea să explic ceva pentru că se vorbește aici de niște noțiuni economice și aș vrea, totuși, să le clarificăm, să înțeleagă și oamenii de acasă. Deci nu e vorba că inflația a scăzut. Să nu înțelegem că prețurile au scăzut, înseamnă că prețurile cresc, dar cresc mai lent decât o făceau înainte. Inflația asta de 5,8 % înseamnă că prețurile sunt mai mari cu 5,8 % față de anul trecut, deci tot cresc prețurile, nu înseamnă că au scăzut prețurile, haideți să nu mințim oamenii de acasă”.

Prună a transmis un avertisment asupra perspectivelor economice: dacă politicile bugetare ale guvernului nu se vor schimba, viitorul României va fi „amanetat” pentru a acoperi cheltuielile actuale excesive.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *