Partidul Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a semnat o declarație oficială de susținere a Ucrainei, condiție necesară pentru aderarea la Grupul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni (ECR) din Parlamentul European. Această mișcare vine în contradicție cu pozițiile antiucrainene exprimate frecvent de liderii partidului pe plan intern.

Nicola Procaccini, copreședintele grupului ECR, a confirmat pentru agenția ANSA că AUR a îndeplinit această cerință: „Am cerut AUR o declarație oficială scrisă privind sprijinul lor unilateral pentru cauza ucraineană, fără de care intrarea în grupul CRE nu ar fi fost posibilă, deoarece am fost întotdeauna alături de Kiev”.

Conducerea ECR a aprobat miercuri intrarea celor șase europarlamentari AUR în grup. George Simion, liderul AUR, a salutat această decizie, declarând: „Ne-au cântat prohodul, dar s-au înşelat! Europarlamentarii AUR vor activa în cadrul Grupului Conservatorilor şi Reformiştilor Europeni (ECR), cel mai important grup conservator din Parlamentul European”.

Cu toate acestea, poziționarea AUR față de Ucraina rămâne contradictorie. Chiar joi, după ce Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) a aprobat cedarea unui sistem Patriot către Ucraina, Simion a condamnat vehement această decizie: „Condamn în termenii cei mai duri decizia de astăzi a președintelui Klaus Iohannis și a CSAT, de a renunța la apărarea de tip Patriot pentru România și de a acorda acest sprijin pentru Ucraina”.

Este de menționat că George Simion are interdicție de a intra în Ucraina și Republica Moldova, fiind acuzat de legături cu Rusia. Această situație ridică semne de întrebare cu privire la autenticitatea declarației de susținere a Ucrainei semnate de AUR și subliniază diferențele între poziționarea partidului pe plan extern și intern.

Aderarea AUR la grupul ECR a avut și consecințe neașteptate, partidul FIDESZ al premierului ungar Viktor Orban anunțând că se va retrage din această alianță parlamentară tocmai din cauza intrării formațiunii românești.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *