Un consilier apropiat al fostului președinte Donald Trump a făcut declarații care sugerează o posibilă schimbare a politicii externe americane față de Europa de Est, în cazul în care Trump ar câștiga alegerile prezidențiale din noiembrie. Elbridge Colby, fost secretar asistent adjunct al apărării în administrația Trump, a expus o perspectivă care ar putea îngrijora aliații estici ai NATO.
În cadrul unui interviu acordat publicației Politico, Colby a subliniat limitele angajamentului american față de aliații săi europeni: „Statele Unite au un angajament de a sări în ajutor dacă țările NATO sunt atacate. Asta nu e același lucru cu a spune că ar trebui să ne aruncăm întreaga armată (pe Flancul Estic)”.
Colby, care este văzut ca un potențial candidat pentru o funcție de top într-o viitoare administrație Trump, a pus accentul pe necesitatea ca țările est-europene să-și asume o responsabilitate mai mare pentru propria apărare. El a criticat nivelul actual al cheltuielilor pentru apărare în aceste țări, considerându-l insuficient în fața amenințării rusești:
„Nu cred că este prea impresionant că Lituania cheltuie 3%; Estonia cheltuie 3%. Dacă aș fi ei, aș cheltui 10, dacă sunt serioși în legătură cu cât de amenințători sunt rușii. Cred că europenii trebuie să înțeleagă că trebuie să își consolideze armatele cât mai curând omenește posibil”, a declarat Colby, potrivit B1TV.
Aceste afirmații vin în contextul dezbaterilor continue privind contribuția echitabilă a membrilor NATO la cheltuielile de apărare ale alianței. În timp ce multe țări europene au făcut eforturi pentru a atinge ținta de 2% din PIB stabilită de NATO, Colby sugerează că acest nivel ar putea fi insuficient pentru țările aflate în prima linie a confruntării cu Rusia.
Colby sugerează că o potențială administrație Trump ar putea pune o presiune semnificativă asupra aliaților europeni pentru a-și crește substanțial cheltuielile militare, sub amenințarea reducerii sprijinului american.
Această poziție ar putea avea implicații profunde pentru securitatea regională și echilibrul de putere în Europa. Țările est-europene, care s-au bazat în mare măsură pe garanțiile de securitate oferite de SUA și NATO, ar putea fi nevoite să-și reevalueze strategiile de apărare și să caute noi modalități de a-și consolida capacitățile militare.