Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a înregistrat o serie de eșecuri judiciare în procesele intentate băncilor pe tema recalculării ratelor la credite. Aceste decizii ar putea avea implicații semnificative pentru consumatori și pentru sectorul bancar din România.

Primul eșec major a venit odată cu pierderea definitivă a procesului împotriva First Bank. Tribunalul București a respins apelul ANPC la decizia Judecătoriei Sectorului 1, care admisese anterior plângerea băncii împotriva sancțiunii aplicate de autoritate în mai 2023. Această decizie marchează prima înfrângere definitivă a ANPC din cele 19 dosare deschise împotriva băncilor pe această temă, transmite B1TV.

Judecătoria Sectorului 1 a motivat decizia sa argumentând că ANPC a aplicat amenda în afara termenului legal de 6 luni de la încheierea contractelor care au făcut obiectul controlului. Această constatare a prescripției contravenționale a făcut ca instanța să nu mai analizeze fondul problemei.

În plus față de acest caz, ANPC a mai suferit o înfrângere în prima instanță în procesul intentat de Intesa SanPaolo. Această decizie aduce la șapte numărul total de procese pierdute de ANPC în prima instanță.

Situația actuală arată că din cele șapte dosare în care instanțele de fond s-au pronunțat până acum, șase au fost în favoarea băncilor (Banca Transilvania, OTP Bank, Exim Banca Românească, Libra Bank, First Bank și Raiffeisen Bank), în timp ce într-un singur caz a fost respinsă contestația ProCredit Bank.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *