Summitul NATO de la Washington a debutat marți cu promisiuni concrete de sprijin pentru Ucraina în fața agresiunii ruse. Președintele american Joe Biden a dat tonul întâlnirii, avertizând asupra intențiilor liderului rus: „Putin dorește înfrângerea totală a Ucrainei… și să șteargă Ucraina de pe hartă. Ucraina îl poate opri și îl va opri pe Putin.”
Biden a anunțat un pachet semnificativ de asistență militară, declarând: „NATO va furniza Ucrainei cinci noi sisteme strategice de apărare aeriană. În rest, Ucraina va primi sute de interceptori suplimentari în cursul anului viitor, ajutând la protejarea orașelor ucrainene împotriva rachetelor ruse și a trupelor ucrainene care se confruntă cu atacurile.”
Conform unui comunicat comun, SUA, Germania și România se angajează să trimită sisteme suplimentare de apărare aeriană Patriot. De asemenea, Olanda va contribui cu piese Patriot pentru a activa o nouă baterie, în timp ce Italia, prin vocea premierului Giorgia Meloni, a aprobat donarea unui sistem italo-francez de apărare aeriană SAMP/T, transmite B1TV.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski, prezent la Washington, și-a exprimat intenția de a „lupta” pentru consolidarea apărării antiaeriene și pentru obținerea mai multor avioane de luptă F-16.
Jake Sullivan, consilierul pentru securitate națională al lui Biden, a anunțat că NATO va înființa un nou comandament militar în Germania, dedicat antrenării și echipării trupelor ucrainene, și va numi un reprezentant înalt la Kiev.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a subliniat angajamentul alianței de a spori producția de armament, menționând o comandă recentă de rachete antiaeriene Stinger în valoare de aproape 700 de milioane de dolari.
În contextul actual, oficialii NATO estimează că Rusia se confruntă cu lipsuri semnificative de muniții și trupe, fiind nevoită să apeleze la furnizori precum Iranul și Coreea de Nord pentru a susține orice ofensivă majoră în Ucraina.