Utilizarea intensă a aparatelor de aer condiționat în timpul caniculei din iulie ar putea avea un impact semnificativ asupra facturilor la energie electrică ale românilor. Conform unui raport recent, consumatorii ar putea vedea creșteri substanțiale ale costurilor în august, în unele cazuri chiar de până la cinci ori mai mari.

Această creștere este rezultatul unei combinații între consumul sporit și sistemul de plafonare a prețurilor implementat de Guvern. Conform acestui sistem, prețurile energiei sunt stabilite pe trei paliere de consum:

– Sub 100 kWh/lună: 0,68 lei/kWh

– Între 100-300 kWh/lună: 0,8 lei/kWh

– Peste 300 kWh/lună: 1,3 lei/kWh

Asociația Energia Inteligentă a oferit un exemplu concret: „Într-un apartament cu două camere din București consumul de energie electrică medie ajunge până la 100 KWh, fără utilizarea unui sistem de aer condiționat. Astfel, factura lunară cu energie electrică pentru un apartament se ridică la circa 66,47 lei cu TVA inclus”, transmite PsNews.

Însă, în cazul depășirii pragului de 300 kWh din cauza utilizării intensive a aerului condiționat, factura ar putea crește de până la cinci ori.

Cei mai afectați vor fi cei aproximativ cinci milioane de consumatori care în mod normal utilizează sub 100 kWh pe lună. Dacă consumul lor depășește 300 kWh, vor experimenta nu doar o creștere a consumului, ci și o creștere a prețului per kWh.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *