Florin Barbu, ministrul Agriculturii: „Niciun gram de carne de pui sau ou nu va intra în România pentru comercializare”. Importurile nu se blochează însă de tot
Florin Barbu, ministrul Agriculturii: „Niciun gram de carne de pui sau ou nu va intra în România pentru comercializare”. Importurile nu se blochează însă de tot

Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, a declarat joi că niciun gram de carne de pui și niciun ou din Ucraina nu vor putea fi comercializate în România fără o licență de import aprobată.

Măsura este parte a unei ordonanțe de urgență adoptate de guvern, care restricționează importurile de produse avicole din Ucraina doar pentru procesatorii români. Alte forme de comerț, precum restaurantele și comerțul cu amănuntul, sunt excluse de la aceste importuri.

Ordonanța prevede că doar procesatorii români pot importa carne de pui și ouă din Ucraina. În alte cazuri, aceste importuri sunt interzise. Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), împreună cu Vama, vor monitoriza strict aceste importuri. Fără licență aprobată, niciun gram de carne de pui sau ou nu va intra în România pentru comercializare, doar pentru procesare”, a explicat ministrul la un eveniment organizat de Ministerul Agriculturii cu ocazia Zilei Produselor Agroalimentare Românești, conform PsNews.

Ministrul Barbu a detaliat că România are un grad de autosuficiență de peste 160% în producția de carne de pui și de peste 100% în sectorul ouălor, ceea ce asigură necesarul intern fără a depinde de importuri. „Scopul nostru este ca materia primă produsă de fermierii români să fie integrată în procesare. Măsura nu afectează financiar nicio companie, deoarece România produce suficient”, a adăugat el.

Ordonanța de urgență adoptată miercuri are ca scop protejarea producătorilor locali, afectați de importurile la prețuri de dumping din Ucraina, care sunt sub costurile de producție din România. Ministrul a precizat că, în calitate de stat membru UE, România trebuie să respecte standarde stricte, ceea ce generează costuri cu aproximativ 30% mai mari decât cele din Ucraina.

Uniunea Crescătorilor de Păsări din România (UCPR) a solicitat anterior interzicerea importurilor din Ucraina, menționând că acestea afectează competitivitatea fermierilor locali și viabilitatea fermelor. Datele UCPR arată că, în prima jumătate a anului 2024, importurile de ouă proaspete din Ucraina au crescut cu 48% față de aceeași perioadă a anului trecut, ajungând la 534 de tone. Prețurile de import au fost mai mici decât cele ale producătorilor români, ceea ce a creat o presiune suplimentară asupra pieței.

În plus, importurile de carne de pasăre refrigerată și congelată din Ucraina au crescut semnificativ, ajungând la 4.000 de tone în primele șase luni din 2024, comparativ cu doar 78 de tone în aceeași perioadă din 2021. UCPR a avertizat că volumul importurilor ar putea crește și mai mult în a doua jumătate a anului.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *