Război diplomatic între ministrul evreu al apărării și Emmanuel Macron: „o rușine pentru națiunea franceză”
Război diplomatic între ministrul evreu al apărării și Emmanuel Macron: „o rușine pentru națiunea franceză”

Tensiunile dintre Israel și Franța au escaladat după ce ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, l-a criticat dur pe președintele francez Emmanuel Macron, numindu-l „o rușine pentru națiunea franceză și pentru valorile lumii libere”. Declarația vine ca reacție la decizia guvernului francez de a interzice companiilor israeliene să își expună produsele militare la târgul Euronaval de la Paris, care va avea loc luna viitoare.

Contextul tensiunilor diplomatice

Gallant a subliniat că aceasta nu este prima dată când Franța ia o astfel de decizie, menționând că firmele israeliene au fost excluse și de la un alt târg de armament în luna iunie. „Decizia de a discrimina industriile de apărare israeliene în Franța pentru a doua oară ajută dușmanii Israelului în timp de război”, a declarat el. Gallant a acuzat Franța de menținerea unei „politici ostile față de poporul evreu”, relatează Politico, preluat de B1TV.

El a adăugat că Israelul își va apăra națiunea „pe șapte fronturi diferite” și va lupta pentru viitorul său, „cu sau fără Franța”.

Președintele Emmanuel Macron declarase, în cadrul unei reuniuni a Cabinetului francez, că premierul israelian Benjamin Netanyahu „nu trebuie să uite că țara sa a fost creată printr-o decizie a ONU”. Această declarație a atras un răspuns ferm din partea lui Netanyahu, care a reamintit că statul Israel nu a fost fondat printr-o rezoluție ONU, ci prin „victoria obținută în Războiul de Independență cu sângele luptătorilor eroici, dintre care mulți au fost supraviețuitori ai Holocaustului – inclusiv în regimul Vichy din Franța”.

Această escaladare a declarațiilor vine în contextul în care Israelul își intensifică atacurile militare în Liban și Gaza, amplificând tensiunile diplomatice la nivel internațional.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *