Începe din nou valul de credite de la bănci către populație. Care sunt împrumuturile accesate de români
Începe din nou valul de credite de la bănci către populație. Care sunt împrumuturile accesate de români

Băncile din România au înregistrat un număr record de credite noi acordate în lei atât populației, cât și firmelor, în perioada ultimelor 12 luni. Volumul total al împrumuturilor în moneda națională a crescut cu 50% față de anul precedent, în timp ce finanțările pentru companii au înregistrat o creștere de 28%.

Creditele ipotecare au cunoscut o revenire semnificativă în ultimele luni, în special după ce Banca Națională a României (BNR) a redus dobânzile în vară. Excedentul de lichiditate din piață a permis băncilor să ofere împrumuturi în condiții mai avantajoase, determinând o scădere a dobânzilor interbancare spre nivelul dobânzii pentru depozite a BNR, care este mai mică decât dobânda cheie, transmite B1TV.

În ultimele 12 luni încheiate în august, băncile au acordat credite noi în lei în valoare totală de 133,7 miliarde de lei, marcând un nou record și o creștere nominală de 50% față de aceeași perioadă a anului trecut. Dintre acestea, creditele ipotecare au totalizat 43,9 miliarde de lei, în creștere cu 71% comparativ cu anul precedent.

Creștere semnificativă a finanțărilor pentru companii

Firmele au revenit la împrumuturile în lei, înregistrând un volum total de 46,3 miliarde de lei în ultimele 12 luni, comparativ cu 36,3 miliarde de lei în perioada anterioară. Creșterea reală a fost de 20% în medie pe lună, iar dobânda medie pentru creditele noi în lei a scăzut de la un maxim de 10,3% la sfârșitul anului 2022, la 7,8% în august 2024.

Scăderea creditelor în euro

În contrast, împrumuturile în euro au înregistrat o scădere în ultimele 12 luni, volumul total fiind de 5,7 miliarde de euro, cu 16% mai puțin decât cele 7,2 miliarde de euro din perioada anterioară. Media lunară a creditelor în euro a scăzut de la 600 de milioane la 478 de milioane, o reducere de 25% ajustată pentru inflație. Această scădere este influențată de creșterea dobânzilor de către Banca Centrală Europeană, care a făcut ca împrumuturile în euro să fie mai scumpe, rata medie urcând de la 2,6% la peste 6,5%.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *