Supraimpozitarea traderilor de energie și gaze din România, aplicată începând cu 1 septembrie 2022, a fost recent contestată la Curtea Constituțională a României (CCR) și la Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE). Această măsură fiscală a presupus aplicarea unei contribuții de 98% pe marjele de profit ale traderilor, diferența dintre prețurile de vânzare și achiziție ale energiei și gazelor, multiplicată cu cantitățile livrate lunar.
Singura excepție de la această supraimpozitare au fost tranzacțiile de import. Statul a justificat utilizarea acestor sume pentru a compensa furnizorii de energie în contextul plafonării prețurilor finale pentru consumatori, suma colectată cumulând peste 13 miliarde de lei în 2022 și 2023.
În decembrie 2022, Axpo Energy SA, un important trader și furnizor de energie controlat de compania elvețiană Axpo, a inițiat o acțiune legală împotriva Guvernului României, Ministerului Finanțelor și ANAF, transmite PsNews. În plângerea sa, compania a reclamat că „supraimpozitarea tradingului este neconstituțională și solicită obligarea pârâților la plata de daune-interese în valoare de 8.983.755 lei, reprezentând prejudiciul înregistrat sau estimat pentru anii 2022 și 2023”. Axpo a argumentat că această măsură fiscală „încalcă dreptul de proprietate privată, restrângându-l în mod disproporționat și nefundamentat” și contravine principiilor economiei de piață și libertății comerțului.
Compania a subliniat că, în activitatea sa, traderii de energie suportă costuri specifice și semnificative. „Societățile cu activități de trading înregistrează costuri specifice de funcționare, dincolo de costul de achiziție al energiei electrice sau gazelor naturale, cum ar fi costuri cu personalul înalt calificat, programe IT, tarife de tranzacționare și ratele dobânzilor pentru finanțare. Cu toate acestea, prevederile nu recunosc deducerea acestor costuri din baza impozabilă”, a precizat Axpo.
Pe lângă contestarea la nivel național, Axpo a obținut sesizarea CJUE, argumentând că măsura este discriminatorie și anticoncurențială la nivel european. Compania a susținut că impunerea contribuției contravine Directivei TVA a Uniunii Europene, care interzice aplicarea de taxe adiționale asupra cifrei de afaceri, și reprezintă un obstacol în calea fluxurilor transfrontaliere de energie.
„Impunerea nu ține seama de costurile aferente activității de trading, respectiv de profitul real realizat”, a mai acuzat Axpo, subliniind că această măsură fiscală are efecte disproporționate și nejustificate asupra activității comerciale legitime a traderilor.
Statul român a recunoscut că va trebui să restituie sumele colectate de la companiile care au contestat legal această măsură, în urma unei decizii recente a CCR care a declarat neconstituțională contribuția aplicată producătorilor de energie.