Prețul energiei a scăzut la jumătate pe bursa din România
Prețul energiei a scăzut la jumătate pe bursa din România

Prețul energiei a scăzut la jumătate pe bursa din România, dar și din alte state europene, O explicație ar fi iminenta adoptare a unor decizii la nivelul Uniunii Europene, cu impact direct asupra producătorilor.

Preţul energiei electrice în România s-a înjumătățit în doar zece zile pe Piaţa pentru Ziua Următoare (PZU), administrată de OPCOM, informează Bursa, potrivit B1TV.

În România, de la un preţ mediu de 3.600 lei/MWh pe PZU în 30 august am ajuns la unul de 1.490 de lei pentru livrarea din 9 septembrie, ceea ce reprezintă o retragere de aproape 60%, transmite B1TV.

Explicația nu poate avea legătură neapărat cu noua Ordonanță adoptată de Guvernul Ciucă în domeniul energiei, căci fenomenul de scădere abruptă a prețurilor se manifestă în mai multe țări europene.

De exemplu, pe 30 august, energia electrică cu livrare în ziua următoare avea un preţ de 743 euro în Franța, iar în 9 septembrie era de 347. Alte exemple: Ungaria – 387, față de 748; Grecia – 437, față de 671, Serbia – 425, față de 743, Polonia – 139 euro, față de 300. În cazul României, scăderea a fost de la 738 euro la 306 euro/MWh.

Explicațiile scăderii prețurilor la energie

Potrivit Bursa, o explicație care stă în picioare poate fi cea legată de intenţia la nivelul UE de supraimpozitare a producătorilor, de sprijinire a furnizorilor şi eventuala descurajare a tradingului speculativ, impunerea unor măsuri de economisire. Acestea urmează să fie propuse de Comisia Europeană statelor membre UE spre aprobare.

Alexandru Moldovan, director executiv Energy Center, consideră că e vorba despre o „scădere speculativă, ca reacţie la eventualele efecte după adoptarea pachetului de măsuri schiţat de Comisia Europeană, aşa cum multă vreme am avut creşteri speculative”.

Nu am altă explicaţie decât faptul că traderii au considerat că măsurile ce vor fi implementate la nivelul UE vor avea suficientă forţă pentru a duce preţurile în jos şi s-au grăbit să acţioneze în consecinţă. Mai ales că un preţ plafonat în domeniul gazelor ar reduce presiunea din partea componentei centralelelor pe gaz care dădeau reperul de preţ pe toată piaţa, fiind cei mai scumpi producători”, a declarat și Dumitru Chisăliţă, preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă (AEI), pentru Bursa.

EL a precizat că nu se aşteaptă neapărat la o stabilizare, ci la oscilații.

Ion Lungu, director executiv al Asociaţiei Furnizorilor de Energie din România, consideră că în cazul nostru a contribuit și producţia foarte bună pe energie regenerabilă din ultimele zile. În plan european, în schimb, a contat faptul că pieţele au perceput poziţia autorităţilor mult mai fermă, mai decisă, să găsească şi să aplice măsuri. Totuși, și aceste prețuri la care s-a ajuns sunt mari.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *