Ambasadorul Statelor Unite la NATO, Matthew G. Whitaker, a reiterat marți solicitarea Washingtonului ca statele membre ale Alianței Nord-Atlantice să își majoreze cheltuielile pentru apărare la cel puțin 5% din PIB.
“Este cu siguranță vorba despre mai mult decât rachete, tancuri și obuziere – dar trebuie să fie legate de apărare,” a declarat Whitaker reporterilor prezenți la Bruxelles. “Nu este o listă cu tot ce ți-ai putea imagina,” a adăugat diplomatul american, subliniind că deși definiția cheltuielilor ar putea fi lărgită, ea trebuie să rămână totuși focalizată pe domeniul apărării, arată portalul Euractiv preluat de B1TV.
Declarațiile ambasadorului american vin în contextul în care secretarul general al NATO, Mark Rutte, a propus anterior creșterea obiectivului tradițional de cheltuieli pentru apărare de la 2% la 3,5% din PIB, cu un adaos de 1,5% pentru cheltuieli suplimentare mai ample legate de securitate.
Conform lui Whitaker, obiectivul de 5% ar putea include cheltuieli pentru domenii precum mobilitatea, infrastructura și securitatea cibernetică, însă “cu un accent special pe obiectivele de capabilități NATO asupra cărora toți aliații au convenit.”
Tema obiectivelor de contribuție este așteptată să fie discutată în cadrul reuniunii miniștrilor de externe ai țărilor NATO, programată să aibă loc la sfârșitul acestei săptămâni la Antalya, Turcia. O decizie finală ar urma să fie adoptată la summitul anual al NATO de la Haga, în luna iunie.
Este de notat că obiectivele de capabilități specifice fiecărei țări membre solicită acestora să obțină anumite tipuri de echipamente militare și trupe pentru a garanta capacitățile generale ale alianței în eventualitatea unui conflict. NATO lucrează în prezent la actualizarea acestor obiective pentru prima dată de la invazia Rusiei în Ucraina din februarie 2022.
Deși numeroase state membre NATO și-au exprimat sprijinul pentru creșterea cheltuielilor de apărare după invazia rusă, persistă dezacorduri privind nivelul optim al acestor cheltuieli și categoriile de cheltuieli care ar trebui luate în considerare.
Solicitarea pentru majorarea cheltuielilor la 5% a fost formulată inițial de președintele american Donald Trump în ianuarie, înainte de revenirea sa la Casa Albă. De altfel, Statele Unite au pledat constant pentru creșterea contribuțiilor militare ale aliaților NATO, această solicitare fiind reiterată de mai mulți președinți americani de-a lungul anilor.