Noul președinte preia mandatul într-un moment critic pentru România, pe fondul amenințării cu retrogradarea ratingului de credit, a crizei deficitului bugetar și a pierderii încrederii în democrație, arată o analiză a Politico.
O muncă dificilă îl așteaptă pe noul președinte al României, Nicușor Dan, într-un moment în care țara se confruntă cu probleme economice grave și dezordine pe plan politic.
După ce răsturnat toate pariurile pentru a-l învinge pe George Simion în al doilea tur de scrutin al prezidențialelor din 18 mai, Dan trebuie să lucreze acum la formarea unui nou guvern, prin discuții între partidele politice proeuropene din Parlamentul României.
Acest proces, precum și numirea unui nou prim-ministru, ar putea dura câteva săptămâni. După ce va fi finalizat, noul guvern al lui Dan va avea de abordat o serie de probleme restante foarte grele.
Formarea unui guvern stabil
Dan a declarat că va lucra cu partidele pro-europene din parlament, deși cel mai mare dintre acestea – Partidul Social Democrat (PSD) – încă analizează dacă ar prefera să joace un rol de opoziție.
Dan dorește să îl nominalizeze în funcția de prim-ministru pe popularul președinte interimar Ilie Bolojan și să își definească drept prioritate reducerea deficitului bugetar al guvernului la 7,5% din PIB.
Dacă PSD refuză să se alăture unei coaliții de guvernare, acest obiectiv ar putea fi atins cu ajutorul unui guvern minoritar, dar asta ar face ca noua administrație să fie mai puțin stabilă, o perspectivă mai riscantă pentru investitorii nervoși, scrie Politico.
„România riscă o retrogradare a ratingului suveran, se află sub (o) procedură de deficit excesiv a UE și se confruntă cu probleme grave de încredere pe piață”, a declarat Elena Calistru, co-fondatoare și președintă a Funky Citizens, un ONG civic din București.