Aproximativ 30 de parlamentari neafiliați, foști membri ai partidelor S.O.S. România și POT, au anunțat miercuri, 18 iunie, formarea unui nou grup parlamentar denumit „Alianța Întâi România”, care se poziționează ca un pol suveranist “cu viziuni europene”.
Noua formațiune și-a declarat disponibilitatea de a vota viitorul guvern, cu condiția adoptării unor măsuri “radicale” pentru dezvoltarea economiei.
Un “partid balama” în căutarea unui lider
Analiza politică sugerează că această alianță ar putea funcționa ca un “partid balama”, similar cu UNPR din 2009, care s-a format din foști membri PNL, PSD și PC ce făceau partizanat cu PDL și Traian Băsescu. Spre deosebire de UNPR, care a obținut funcții în guvernul PDL pentru ca apoi să-și întoarcă armele împotriva sa în 2012, noul grup nu are momentan influența necesară pentru pretenții de guvernare.
Politologul Cristian Pîrvulescu caracterizează noul grup drept unul format din “oportuniști care încearcă să-și facă un rol”. “În momentul de față nu participă în niciun fel la discuții. Sunt niște oportuniști care încearcă să-și facă un rol. De fapt, problema e că PSD nu i-a putut, din diferite motive, încă primi, și atunci si-au creat propriul grup, dar sunt un instrument de manevră”, a declarat expertul pentru Ziare.com.
Victor Ponta, posibilul lider al noii formațiuni
Numele “Întâi România” pare să facă trimitere la motto-ul de campanie al fostului premier Victor Ponta, “România pe primul loc”, sugerând o posibilă colaborare. Pîrvulescu consideră că Ponta s-ar putea profila ca liderul acestui grup: “Sunt instrumentul pe care îl va folosi Ponta? Asta este întrebarea. Având în vedere că Ponta se situează pe pozițiile respective. Probabil da”.
Politologul subliniază că “în acest moment nu vor participa la Guvern, pentru că nu reprezintă încă un număr suficient, dar pe măsură ce problemele se vor acumula, ar putea să devină, pentru viitorul guvern, în măsura în care acesta nu va mai avea suficient sprijin parlamentar” un factor important.
Reacții și acuzații în mediul suveranist
Formarea alianței a generat tensiuni în tabăra suveranistă. Anamaria Gavrilă, șefa POT, care a pierdut un număr important de parlamentari, a acuzat SOS România de colaborare cu “sistemul”: “Pentru că nu aveau control în zona suveranistă, sforarii politici ai sistemului de la putere au creat un nou grup parlamentar, cu sprijinul SOS România și al neafiliaților. POT nu are nicio legătură cu acest demers”.
Gavrilă consideră că practica formării altor grupuri parlamentare decât cele votate în mod “legitim” este nedemocratică și ar trebui interzisă, în contextul în care polul extremist din Parlament a fost deja afectat de o serie de plecări, PSD reușind să-și sporească considerabil numărul de membri în grupurile parlamentare.
Expertul Pîrvulescu avertizează că “nimic nu mai este cert, inclusiv în politica internă”, evoluția acestui grup depinzând foarte mult de situația internațională și de eventualele nemulțumiri din partidele tradiționale.