Ministrul Economiei anunță reformarea criteriilor de performanță din companiile de stat: ” Și-au betonat un contract cu indicatori pe care îi îndeplinești și dacă te uiți pe geam de la birou.”

Ministrul Economiei, Radu Miruță, critică sistemului de remunerare și evaluare din companiile de stat, anunțând măsuri drastice pentru schimbarea indicatorilor de performanță și posibila închidere a firmelor care înregistrează pierderi mari.

Miruță a spus că unii șefi din companiile de stat beneficiază de salarii exorbitante, fără ca aceștia să aibă rezultate corespunzătoare activității desfășurate, arată B1TV.

Salarii de zeci de mii de lei pentru “prezența fizică”

“Sunt salarii de 50.000, 45.000 de lei, 47.000 – sunt sume enorme, pe care acei oameni nu le iau făcând treabă”, a declarat ministrul, subliniind că sistemul actual favorizează mediocritatea în detrimentul performanței reale.

Miruță a explicat că actualele criterii de evaluare sunt complet inadecvate: “Indicatorii de performanță sunt o jignire. Dacă te duci 8 ore la serviciu, se consideră că îți îndeplinești indicatorii de performanță. Și-au betonat un contract cu indicatori pe care îi îndeplinești și dacă te uiți pe geam de la birou.”

Protecția politică, principalul obstacol

Ministrul a identificat protecția politică drept principala barieră în schimbarea acestui sistem defectuos. “Diavolul despre care vorbeam zilele trecute în companiile de stat, acolo este. La conexiunile politice care protejează schimbarea din nenatural în natural”, a afirmat Miruță.

Potrivit acestuia, multe dintre aceste poziții au fost ocupate de persoane care nu au mai găsit locuri pe listele electorale sau în alte funcții publice: “S-a alocat o sumă mare de bani din pixul ministrului, pentru ca oamenii care nu au mai încăput pe liste – de parlamentari, prefecți, secretari de stat – să primească niște bani pe spatele românilor care plătesc aceste taxe.”

Reforma în două etape

Ministrul a prezentat planul concret pentru reformarea sistemului, care va fi implementat în două etape distincte. În următoarele săptămâni vor fi stabiliți noii indicatori de performanță, urmând ca după aceea să fie efectuată o evaluare pe baza acestor criterii actualizate.

“Cine va îndeplini noii indicatori de performanță va fi aplaudat și voi încerca să-i stimulez și financiar cât de mult se poate, cine nu-i va îndeplini, va pleca acasă”, a anunțat Miruță, precizând că procesul va dura aproximativ patru luni pentru a permite măsurarea performanței pe noii indicatori.

Auditurile vor decide soarta companiilor deficitare

În ceea ce privește companiile cu pierderi mari, ministrul a anunțat că vor fi inițiate audituri financiare care vor determina soarta acestora. “A închide niște companii nu este o decizie doar pentru că mi se pare mie că merge prost compania, ci este o decizie pe niște indicatori financiari. Se pornește un audit, iar în urma analizei care va fi făcută de acești auditori voi lua decizia”, a explicat Miruță.

Ministrul și-a exprimat viziunea asupra dezvoltării economice a țării, criticând faptul că România nu a reușit să valorifice optimal resursele de care dispune.

“Nu se poate ca o țară cu atât de multe resurse să nu ajungă să le facă simțite și în buzunarul oamenilor. E o chestie absurdă. Să fii o țară bogată și din bogăția asta, oamenii să nu simtă că se înfruptă și ei din ce țara are”, a subliniat Miruță.

Reformele anunțate de ministrul Economiei vizează corectarea acestor disfuncționalități sistemice, cu scopul de a transforma companiile de stat în entități productive care să contribuie la dezvoltarea economică a țării și la creșterea nivelului de trai al cetățenilor.

 

Constantinescu Gabriel
Constantinescu Gabriel
Gabriel Constantinescu este unul dintre jurnaliștii care a acoperit vreme îndelungată zona socială din presa online. Cu experiență în alegerea știrilor, Gabriel este pasionat de sport și drumeții. Absolvent al Facultății de Administrație Publică el acoperă cu succes materialele care tratează activitatea primăriilor, a consiliilor județene și instituțiilor subordonate acestora. Este căsătorit și are doi copii care speră să trăiască într-o lume mai bună.

Ultimele știri

George Simion, reacție după scenariul dispariției banilor cash: „Nu vom accepta niciodată!”

George Simion, liderul AUR, s-a arătat ferm împotriva unei...

Amendamentele sindicatelor pentru legile tăierilor bugetare: banii să vină de la partide

Blocul Național Sindical (BNS) a propus amendamente la proiectul...

Anchetele Lumea Politică

Articole pentru tine