Nicușor Dan, prima reacție pe Legea Austerității: Administrația Prezidențială își reduce bugetul cu 20%. Participăm la efortul colectiv

Președintele României, Nicușor Dan, a susținut luni o conferință de presă în care a oferit prima reacție oficială față de măsurile fiscale anunțate de Guvern, pentru care Executivul și-a angajat răspunderea în Parlament. Printre acestea se numără și creșterea TVA – un subiect sensibil, mai ales că în campania electorală șeful statului a promis că nu va exista o astfel de majorare.

În intervenția sa, președintele a nuanțat poziția privind măsurile fiscale, insistând că acestea sunt temporare și necesare pentru redresarea bugetară și credibilitatea României în fața partenerilor internaționali.

„Transmit românilor că este o chestiune provizorie, că România are potențial economic. La finele lui 2026, dacă nu facem greșeli, vom intra în OCDE, iar România va deveni cu adevărat interesantă pentru investitorii străini. Economia românească are un potențial solid de dezvoltare, imediat ce trecem prin această perioadă scurtă de redresare”, a declarat președintele.

„Vreau să asigur investitorii și piețele că suntem oameni serioși. Am promis reforme și le facem. Nu putem ignora faptul că piețele financiare ne-au creditat ani de zile pe baza unor promisiuni neonorate. Acum singurul răspuns credibil este creșterea veniturilor și o reașezare bugetară”.

Totodată, președintele a anunțat că Administrația Prezidențială va propune o reducere cu 20% a bugetului propriu la următoarea rectificare bugetară pentru anul 2025, „pentru a participa la acest efort colectiv”.

Întrebat despre creșterea TVA, măsură pe care a respins-o în campania electorală, Nicușor Dan a explicat că aceasta a fost ultima variantă și că Executivul a avut un set agreat de măsuri discutate în detaliu cu Comisia Europeană, agențiile de rating și alți parteneri financiari:

„Angajamentul Guvernului, în momentul în care a fost învestit, a fost că TVA nu va crește. Tocmai pentru a evita această decizie, s-a lucrat la un pachet complex, care să permită trecerea peste această perioadă. În cele din urmă, presiunea termenului a înclinat balanța. Dar subliniez că această decizie putea fi evitată, și nu reprezintă o întoarcere de la principiile asumate”.

 

Pensiile speciale ale magistraților – explicații pentru întârzierea semnării decretelor

Președintele a vorbit și despre controversa zecilor de decrete de pensionare ale magistraților pe care a refuzat să le semneze în ultimele săptămâni – o decizie care a provocat tensiuni cu sistemul judiciar.

„A fost o greșeală uriașă a politicului când pensia a ajuns să fie mai mare decât salariul. A doua greșeală a fost că, în ultimii ani, au existat mesaje heirupiste, care au făcut ca mulți magistrați și procurori să se pensioneze din timp, afectând calitatea actului de justiție”, a spus președintele.

El a transmis un mesaj clar magistraților aflați în pragul pensionării: „În legea magistraților există o prevedere tranzitorie care spune că persoanele care îndeplinesc condițiile de pensionare își păstrează drepturile prevăzute de lege chiar dacă ies la pensie mai târziu. Așadar, toți cei aflați în această situație nu trebuie să se grăbească să iasă din sistem. Prevederea rămâne în vigoare”.

Andrada Ionescu
Andrada Ionescu
Andrada este un jurnalist cu experiență care acoperă subiectele de actualitate din România. Absolventă de Sociologie, Andrada Ionescu are un background care îmbină jurnalismul cu marketingul politic și îi oferă un plus în selectarea informațiilor pe care le prezintă cititorilor.

Ultimele știri

Sondaj CURS: AUR, votat de 38% dintre români, dacă duminică ar fi alegeri. Cât obțin partidele din coaliție

AUR conduce detașat în preferințele românilor, partidul fiind cotat...

Nicușor Dan dă vina pe guvernul Bolojan pentru creșterea TVA. Dan: Guvernul a spus că nu creşte TVA la învestire

Președintele României, Nicușor Dan, a declarat, luni, că măsurile...

Anchetele Lumea Politică

Articole pentru tine