Curtea Constituțională a României (CCR) a respins în unanimitate sesizarea Președintelui Nicușor Dan pe legea care sancționează extremismul și antisemitismul, potrivit surselor Antena 3 CNN. Aceasta este prima şedinţă a Curţii în noua componenţă, cu trei noi judecători şi cu Simina Tănăsescu ca preşedinte.
Preşedintele Nicuşor Dan a trimis către CCR pe 10 iulie o sesizare de neconstituţionalitate asupra legii care pedepseşte propaganda şi materialele legionare, fasciste, rasiste, xenofobe şi care promovează genocidul sau crimele de război. Preşedintele susţine că termenii “legionar” şi “fascist” nu sunt explicaţi în mod clar, scrie Agerpres.
Şeful statului arată că Parlamentul i-a transmis legea spre promulgare pe 21 iunie. Preşedintele consideră că, prin modalitatea de adoptare şi prin conţinutul său normativ, legea a fost adoptată cu încălcarea unor norme şi principii constituţionale, respectiv art. 1 alin. (3) şi (5), art. 20, art. 30, art. 31, art. 33 din Constituţie.
Nicuşor Dan a subliniat atunci că “orice acţiune a statului care se referă la polarizarea existentă trebuie să ofere toate garanţiile pentru a nu putea fi citită ca o acţiune a unei opţiuni politice a societăţii, cu reprezentare parlamentară majoritară, împotriva celeilalte”.
“Statul român trebuie să acţioneze cu fermitate pentru a preveni şi pentru a combate incitarea la ură, la xenofobie, la discriminare de orice fel. Dacă nu o face însă într-o manieră echilibrată, cu respectarea strictă a prevederilor constituţionale, efectul va fi contrar. Societatea românească este puternic polarizată, încrederea în autorităţile statului este la cote reduse şi orice acţiune a statului care se referă în mod dezechilibrat la această polarizare creşte tensiunea socială şi neîncrederea în autorităţi”, spune el.
De asemenea, șeful statului a indicat atunci lipsa de claritate a noţiunii de “legionar” şi “fascist”.
Plenul Camerei Deputaţilor a votat proiectul de lege pe 11 iunie. Legislația introduce noi măsuri de prevenire şi combatere a antisemitismului, xenofobiei și discursului instigator la ură în mediul online. Proiectul de lege a fost depus de reprezentantul minorităţii evreieşti din Parlament, Silviu Vexler, cu scopul de “a preveni ca răul pe care extremismul îl aduce să se întindă în întreaga societate.”