Afaceristul Dragoș Săvulescu s-a predat la o secție de poliție din Italia și a fost reținut. Dragoș Săvulescu era urmărit internațional pentru a fi încarcerat, fiind condamnat la cinci ani și jumătate de închisoare într-un dosar de retrocedărilor de plaje și faleze din Constanța. El fusese partener de „afaceri” cu Radu Mazăre și Cristi Borcea.
Dragoș Săvulescu s-a predat la o secție de carabinieri din regiunea Napoli, iar autoritățile italiene au anunțat Poliția Română, arată G4Media, potrivit unor surse judiciare. Poliția Română va trimite documentele în sprijinul cererii de extrădare pentru Săvulescu, care va fi analizată de un judecător italian, potrivit legislației europene în materie de extrădare.
Dragoș Săvulescu a fost condamnat pentru apartenență la grupul infracțional organizat care ar fi reușit să prejudicieze statul cu 112 milioane de euro prin retrocedarea ilegală de plaje și faleze în Constanța și Mamaia. El a primit o pedeapsă de 5 ani și jumătate de închisoare pentru complicitate la abuz în serviciu.
Judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție i-au condamnat în februarie 2019 pe fostul primar al Constanței, Radu Mazăre, la nouă ani de închisoare cu executare, Nicușor Constantinescu – 5 ani de închisoare, Cristi Borcea – 5 ani, și notarul Aurel Jean Andrei, soțul judecătoarei Laura Andrei, fosta șefă a Tribunalului București – 2 ani cu suspendare.
Afaceristul Dragoș Săvulescu – mecanismul fraudei
Potrivit probelor de la dosar, Emil Dragoș Săvulescu, împreună cu Cristian Borcea și Georgică Giurgiucanu au prejudiciat statul român şi municipiul Constanţa cu 28 de milioane de euro. Prin intermediul societății „Holiday Club Neptun” SA. Săvulescu şi Giurgiucanu ar fi intrat, ilegal, în posesia unor drepturi succesorale ce aparţineau unei persoane în vârstă – Ivonne Aline Buzescu-Movilă. Aceasta moştenise proprietăţi impresionante în Bucureşti şi Constanţa şi lăsase partea sa din moştenire Academiei Române, printr-un testament încheiat în primăvara anului 2001.
Cu ajutorul unui notar, Dragoș Săvulescu și Giurgiucanu au pretins că sunt mandatari ai moștenitoarei și au cerut Primăriei Constanţa să intre în posesia unor suprafeţe de teren de 12.500.000 de metri pătraţi. Ulterior, au vândut drepturile succesorale unor cunoscuţi sau rude, la preţuri foarte mici. Unul dintre cei care au primit o parte dintre drepturile succesorale a fost Cristi Borcea.