Bolnavii de coronavirus pot rămâne cu sechele după infecție, mai ușoare, de la o simplă oboseală, până la cele mai grave, precum fibrozele pulmonare. Dr. Valeriu Gheorghiţă, medic primar boli infecţioase de la Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila”, a explicat cu ce se pot confrunta persoanele vindecate după infecția cu COVID-19.
Bolnavii de coronavirus cu forme ușoare își revin complet în mai puțin de o lună, spune dr. Valeriu Gheorghiţă. În cazul pacienților cu forme ușoare de infecție cu coronavirus, vorbim de o perioadă de convalescență care durează 2-3 săptămâni. Aceasta se manifestă printr-o stare de oboseală mai accentuată decât de obicei, arată PsNews. Formele mai grave ale bolii pot lăsa pacienții cu probleme medicale.
„Sunt o serie de sechele care pot să rămână pacienții vindecați de coronvirus, în funcție de gravitatea bolii pe care a parcurs-o pacientul. Dacă vorbim de un pacient extrem de grav care a necesitat suport de ventilație artificială, acolo există un risc cunoscut de a dezvolta ulterior fibroză pulmonară sau alte complicații legate de procedura în sine de intubare, stenoze traheale. Există predispoziția ca pacientul să dezvolte mai frecvent o altă infecție respiratorie. Există multe complicații și sechele care pot să rămână, însă de departe cea mai frecvent discutată în momentul de față este fibroza pulmonară” a explicat medicul.
În cazuri extreme, bolnavii de coronavirus vor avea nevoie pe termen lung de suport respirator.
„Pacientul s-ar putea să rămână pe termen lung cu un necesar chiar de oxigen. Pot apărea complicații, dar repet, ele depind foarte mult de forma bolii pe care a parcurs-o pacientul. În general, dacă vorbim de formele ușoare, obișnuite, probabil că vorbim de o perioadă de convalescență care durează 2-3 săptămâni manifestată printr-o stare de oboseală mai accentuată decât de obicei. Aici nu vorbim de complicații pe termen lung. Însă, dacă vorbim de formele grave, acolo sigur sunt o serie de complicații care nu țin neapărat de infecția cu coronavirus, ci de gravitatea bolii”, a declarat medicul Valeriu Gheorghiță.
Alte 29 de noi cazuri de coronavirus au fost confirmate în România miercuri dimineață. Bilanțul îmbolnăvirilor a ajuns la 246.
Din cele 29 de cazuri noi confirmate de coronavirus 12 sunt din Bucureşti, 7 din Iaşi, 3 din Ilfov, 2 din Hunedoara, câte 1 caz din Alba, Bihor, Maramureş, Olt și Suceava.
Vârsta celor infectați variază de la 1 an la 72 ani. Sunt atât contacți ai cazurilor pozitive existente, cât și persoane care au călătorit în zone afectate, precum Spania, Italia, Marea Britanie.
Dintre cele 246 de persoane confirmate pozitiv, 19 au fost declarate vindecate și externate.