Spitalul din Deva are de miercuri conducere militară, la ordinul ministrului sănătății, Nelu Tătaru. Acesta a schimbat conducerea spitalului, după modelul de la Suceava, din cauza proastei gestionări a cazurilor de infectare cu coronavirus în rândul cadrelor medicale. „Nu există circuite, iar cele care există nu sunt respectate”, a argumentat Nelu Tătaru, spunând că nu se știe nici măcar numărul exact al cadrelor medicale infectate.
„Am avut un management care nu a făcut faţă şi lipsa de autoritate a făcut ca să avem parte de demisii. În acest moment am instalat manager şi director medical medici militari. (…) la Spitalul din Deva în acest moment nu există circuite, iar dacă există nu sunt respectate. Avem o muncă ce trebuie să înceapă cu personalul medical, care este infectat, care dacă a fost infectat este în acest moment negativ şi poate continua munca, care nu a fost testat în ce stare este, va fi testat. Trebuie să vedem ce este cu personalul care se află în autoizolare, autoizolare pe care fiecare şi-a luat-o cum a crezut, neexistând o anchetă epidemiologică făcută de DSP în care putem spune câţi doctori sunt infectaţi sau asistenţi”, a declarat ministrul sănătăţii miercuri după vizita de la Prefectura Hunedoara.
Medicii si asistentele care nu au făcut boala vor locui în hoteluri și vor veni în spital, iar cei care au căpătat imunitate la coronavirus pot merge acasă după ture, a mai explicat Nelu Tătaru, potrivit PsNews. Spitalul este în carantină.
”În acest moment vom testa tot ce înseamnă personal medical, cei valizi vor efectua activitatea medicală în măsura în care vor accepta acest lucru, dar într-un regim de semi- instituţionalizare. Cei care vor lucra în spital vor merge în hoteluri, vor reveni a doua zi dimineaţa să facă munca pentru care sunt pregătiţi. Cei care nu vor accepta, nu ne putem permite să îi reintroducem în spital, venind din oraş, acelaşi virus. În condiţiile în care avem personal medical care a fost pozitiv şi a fost testat şi prima şi a doua oară negativ, va putea veni la serviciu şi de la domiciliu, având în vedere că ei au imunitatea făcută şi nu mai pot transmite”.
Nelu Tătaru a precizat că managementul militar va fi păstrat pentru 3-4 săptămâni si a recomandat tratarea cazurilor care nu implică infecția cu coronavirus.
”Rămâne Deva, Spital Covid. Sunt 111 pacienţi din care 85 sunt confirmaţi Covid. Recomandarea mea este să nu se interneze alţi pacienţi, este o Unitate de Primiri Urgenţe care funcţionează,
Aceasta va investiga, va diagnostica şi va dirija către spitale non- Covid, patologie non – Covid. Trebuie să ne gândim că există şi patologie non – Covid mai multă decât patologie Covid şi atunci trebuie să avem grijă de ambele categorii. Nu putem evalua dacă un pacient este urgenţă sau nu, până nu consultăm. Deci trebuie să fiu înţeles foarte clar, toţi pacienţii vor fi consultaţi”, a mai declarat ministrul Sănătăţii.
Managerul Spitalului Judeţean Deva, Silviu Didilescu, numit în funcţie în urmă cu câteva zile, cât şi directorul medical, Claudiu Antal, au demisionat, marţi, din funcţii.