Toate spitalele trebuie să-și adapteze protocoalele amenințării coronavirusului, ceea ce înseamnă protocoale și proceduri noi. Spitalele militare mobile vor rămâne și ele în funcțiune cel puțin până la sfârșitul anului, a declarat șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat.
Protocoalele revizuite implică mecanisme de triaj și zone speciale dar și culoare separate pentru suspecții și pacienții confirmați cu coronavirus. Mai exact, orice spital trebuie să primească pacienți cu coronavirus, a mai spus Raed Arafat.
„Până la toamnă va trebui ca spitalele să-şi revizuiască toate protocoalele şi procedurile şi să se pregătească cât avem o perioadă de relativă pace să zicem, dacă ştim să o păstrăm aşa şi să nu crească numărul cazurilor. Şi dacă acest lucru îl facem, atunci spitalele va trebui să fie mai bine pregătite, circuitele, niciun spital nu trebuie să se gândească că va fi Covid free cum se spune, nu există aşa ceva. Orice spital trebuie să aibă zone unde pot să ajungă în ele pacienţi Covid, orice spital trebuie să aibă un mecanism de triaj, orice unitate de primiri urgenţe trebuie să aibă o zonă de triaj şi de separare a pacienţilor care sunt cu simptome respiratorii sau cu febră”, a declarat Raed Arafat la Digi24.
Chiar dacă numărul cazurilor de COVID-19 vor scădea, spitalele de campanie vor rămâne în funcţiune cel puţin până la finalul anului, a mai spus Arafat.
„Toţi trebuie să ne adaptăm la el pe parcurs şi în toamnă dacă vom avea valul doi să nu fim luaţi prin surprindere. Plus, majoritatea instalaţiilor care s-au pus, de exemplu, Spitalul Rol 2 de la Armată care e la Ana Aslan, care are pacienţi în el deja, Spitalul Rol 2 de la Timişoara, Spitalul de la Constanţa, spitalul pe care urmează cu IGSU să îl punem la Bacău, toate astea vor rămâne instalate până la sfârşitul anului cel puţin”, a precizat șeful DSU.