Poliția Națională a cumpărat în secret și de urgență armament în valoare de 48 de milioane de lei (10 milioane de euro). Contractul a fost negociat fără vreo licitație. Înțelegerea comercială nr. 2527542 a fost semnată în data de 14 mai 2020. Practic în ultima zi a stării de urgență, poliția cumpără arme și muniție ca și când s-ar pregăti de război.
IGPR s-a grăbit să cumpere arme
Toate cele 10 milioane de euro se duc pe achiziționarea de pistoale de calibrul 9x19mm și muniția aferentă. Oficialii IGPR au manifestat o grabă ieșită din comun. În afară de preț ei au impus furnizorului să livreze marfa cât mai rapid. Negocierea a ținut cont în proporție de 10% de termenul de livrare a mărfii. Durata contractului este de 3 luni de zile, un alt aspect care indică graba polițiștilor de a face rost de arme.
Nu se știe care este tipul de pistol cumpărat
Extremă urgență „neprevăzută”
Poliția nu a organizat o licitație pentru contractul de 10 milioane de euro. Procedura de achiziție a fost de „negociere fără publicare prealabilă”. Asta înseamnă că nu a fost un anunț de participare la licitație, nu au fost condiții transparente și nu știm ce a solicitat IGPR în timpul negocierilor.
Directiva 2014/24/UE prevedea publicarea unui asemenea contract în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. Pentru că nu au respectat directiva, oficialii poliției au trebuit să justifice gestul.
„Extrema urgenta determinata de evenimente care nu puteau fi prevazute de catre autoritatea contractanta si în conformitate cu conditiile stricte prevazute de directiva” este explicația dată pentru faptul că poliția cumpără arme fără transparență.
Poliția cumpără arme concepute în secolul trecut sau Beretta
Pistolul Romarm de 9 × 19 mm Parabellum este un model conceput de Georg Luger în 1901 și introdus în fabricație în 1902. Tipul de pistol este popular, 21% din piața mondială de cartușe fiind de 9 milimetri. Pistolul cântărește 1 kilogram, este letal la 50 de metri și înmagazinează 15 cartușe.
În 2019 la Plopeni era anunțat un parteneriat între Beretta și Romarm. Oficial ai IGPR nu au putut să ne spună ce arme au cumpărat și nici să ne ofere alte detalii despre achiziția masivă realizată.
S-au speriat de Spartacus din Rahova?
Surse din Ministerul de Interne susțin că la baza acestei achiziții se află un raport despre evenimentele petrecute în timpul sărbătorilor Pascale. La jumătatea lunii aprilie două batalioane de jandarmi au fost nevoite să descindă în Rahova pentru a pune la punct 20 de rromi turbulenți. Aceștia nu respectaseră carantina și fugăriseră polițiștii trimiși inițial la fața locului.
În același week-end au avut loc incidente violente la Codlea, Hunedoara și în Județul Ilfov. La Țăndărei, pentru că poliția nu se putea impune a fost nevoie de intervenția armatei. Concomitent, la Paris, Bruxelles și Londra au avut incidente violente.