Alina Cristiadis Straton este personajul despre care scriem astăzi în ciclul „Discipolii lui Carașol”. Cea mai mare companie energetică din România încă mai suferă după ce a fost condusă de un manager cu studii medii în guvernarea PSD. Rând pe rând „discipolii” lui Dănuț Carașol scot la iveală cele mai tenebroase secrete.
Alina Cristiadis Straton și Caritas-ul guvernanței corporative
Șefa Departamentului Juridic din Transelectrica s-a dovedit a fi organizatoarea unui joc piramidal în cadrul companiei. Alina Cristiadis Straton strângea lunar banii de la mai mulți angajați și îi dădea unui anume angajat, altul în fiecare lună.
Procedeul este cunoscut în termeni populari ca „roata țigănească” aparent fără nicio legătură cu etnia rromă. În general, acest tip de manifestare era cunoscut pe șantierele muncitorești din perioada comunistă, nu în cea mai mare companie națională din domeniul energetic.
Ultima manifestare de acest tip din România moderna s-a petrecut în urmă cu șase ani la Cluj și a fost stopată de autorități. Cazul a fost relatat pe larg de Monitorul de Cluj.
Bazarul de haine din biroul directoarei Alina Cristiadis Straton
În afară de „învârtirea” roții cu împrumuturi de la colegi, Alina Cristiadis se ocupa și cu vânzarea de haine în interiorul instituției. Ea aducea din locuri neștiute diferite produse de vestimentație care erau depozitate în biroul ei de directoare. Colegii se duceau la departamentul Juridic la fel ca la un bazar și puteau să plece cu haine pe care le achitau pe loc sau la salariu.
Directoarea întreprinzătoare a fost prinsă de către managerii companiei cu ocazia unor verificări care țineau de aspecte mult mai importante.
Comerț cu informații privilegiate?
Aspectele grosiere ale activității Alinei Cristiadis au avut loc în urma anchetării unui incident de securitate. Biroul ei a fost sigilat în cadrul unei anchete oficiale referitoare la scurgerea de informații privilegiate. Ancheta internă a Transelectrica încerca să identifice felul în care anumite date confidențiale s-au scurs din companie.
Incidentul a scos la iveală și afacerile desfășurate de directoarea Alina Cristiadis Straton. Femeia a început ascensiunea în stratosferele Transelectrica în 2018. Atunci pășea în companie și celebrul Dănuț Carașol, omul care a devenit director deși nu avea studii superioare. Din grupul de manageri din jurul directorului cu bacalaureatul la bază făcea parte și Gina Anastase. Despre ea și aventurile ei financiare Lumea Politica pe larg.